zondag 26 augustus 2018

Bijna alle stammen wonen rituelen te Langatabiki bij in aanloop afsluiting rouwproces dood granman Samuel Forster

Minister Dikan prijst Pamaka’s voor saamhorigheid waarmee stam rouwperiode doorstaat

(Bron foto: NII)

Delegaties van bijna alle stammen wonen de rituelen en feestactiviteiten te Langatabiki bij, in aanloop naar de afsluiting van het rouwproces rond het heengaan van Granman Samuel Forster, in maart 2017. Ook van de stammen, die geen officiële delegaties hebben uitgezonden, zijn de afgelopen dagen grote groepen mensen aangekomen in het dorp, aldus bericht vandaag, zondag 26 augustus 2018, het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De rituelen rond de beëindiging van het rouwproces bij de Pamaka-stam verlopen vlot. Vrijdagmiddag heeft de stam een offerande van drank en voeding gebracht aan de vooroudergeesten, gevolgd door een uitbundig feest in de avond.

Na de rituelen op zaterdag en zondag zal de rouwperiode voorbij zijn en keert de stam terug naar het normale leven.

De rouwperiode werd na het heengaan van granman Samuel Forster op 10 maart 2017 ingeluid. Minister Edgard Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) is eregast bij de activiteiten rond de beëindiging van het rouwproces van de Pamaka-stam. Hij heeft de Pamaka’s geprezen voor de saamhorigheid en kalmte waarmee de stam deze periode heeft doorstaan. De minister is ook onder de indruk van de solidariteit die door de overige stammen wordt getoond.

De bewindsman is in gezelschap van een deel van zijn staf en andere medewerkers van het ministerie. Ook de directeuren Wensley Misiedjan en Marlon Cairo van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland (DOAS), respectievelijk de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB), maken deel uit van de delegatie. Ook districtscommissarissen Margaretha Malontjie van het bestuursressort Pamaka (district Sipaliwini) en Kenia Pansa van Brokopondo wonen de festiviteiten bij.

De stamleiding wordt in het proces ondersteund door de Commissie Pamaka van het ministerie van RO. Minister Dikan gaf bij de installatie de commissie als taak mee de stam bij te staan bij de begrafenis en gedurende het rouwproces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten