zondag 15 juli 2018

Vier maanden na moord op zwarte activiste Marielle Franco in Rio de Janeiro nog geen enkele arrestatie

'Ze werd niet gedood door een verdwaalde kogel of een ongeluk, maar in een hinderlaag'


Vier maanden zijn verstreken sinds de moord op de zwarte activiste en gemeenteraadslid van Rio de Janeiro, Marielle Franco, en de civiele politie heeft nog geen enkele arrestatie verricht of een definitief antwoord op de zaak hebben gegeven. 

Over de onopgeloste zaak zegt de moeder van Marielle, Marinete da Silva, in het hoofdkantoor van Amnesty International in Brazilië: 'Ik zal blijven vechten voor het leven van mijn dochter. Ik zal op geen enkele manier zwijgen over deze situatie.'

Ze klaagt, dat ondanks een gebrek aan informatie van de onderzoekers, 'ze blijft geloven' dat de civiele politie zal ontdekken wie de moordenaars waren en, nog belangrijker, degenen die opdracht voor de moord hebben gelast. 'Ze werd niet gedood door een verdwaalde kogel of door een ongeluk. Ze werd gedood in een hinderlaag. Die pijn zal nooit genezen.'



De coördinatrice van Amnesty International in Brazilië, Renata Neder, benadrukt dat mensenrechtenverdedigers, zoals Marielle, worden geconfronteerd met een wrede realiteit in Brazilië. 'Mensenrechtenverdedigers lopen een groot risico in dit land', zegt ze. 


'Tientallen worden elk jaar gedood. Er is een hoog risico, dat Marielle's zaak niet goed wordt opgelost, wetende dat, in het algemeen in Brazilië, moorden gepleegd op mensenrechtenverdedigers niet worden onderzocht, en dat in Rio de Janeiro de civiele politie in feite geen onderzoek doet naar moorden waar overheidsagenten bij betrokken zijn.'


Marielle werd samen met haar chauffeur, Anderson Pedro Gomes, geëxecuteerd in een spervuur van kogels in haar auto terwijl ze thuiskwamen van een evenement in het centrum van Rio de Janeiro, genaamd Young Black Women Moving Structures op 15 maart. Drie dagen voordat ze werd vermoord, veroordeelde Marielle de dood van twee jongeren tijdens een militaire politieoperatie in de Acari-favela.

'We moeten luid praten, zodat iedereen weet wat er nu in Acari gebeurt. Het 41e Militaire Politie-bataljon van Rio de Janeiro terroriseert en schendt Acari-inwoners. Deze week werden twee jongeren gedood en in een greppel gegooid. Vandaag liep de politie de straat op en bedreigde de bewoners. Dit is altijd gebeurd en met de militaire interventie is het nog erger geworden', schreef ze op Twitter. Twee weken daarvoor werd Franco ook benoemd tot rapporteur in de speciale commissie die door de gemeenteraad was ingesteld om toezicht te houden op de militaire interventie in de stad Rio de Janeiro.

Onderzoekers hebben onthuld, dat de 9 mm kogels die Marielle hebben gedood deel uitmaken van een partij die in 2006 door de federale politie is gekocht.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Globo/Terra/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten