vrijdag 13 juli 2018

Drie Officieren van Justitie bij aanslag in Colombia in hun auto verbrand

President Santos: 'Laat er geen twijfel over bestaan dat Guacho en zijn mensen zullen boeten'


Een dissidente factie van de gedemobiliseerde rebellengroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) heeft woensdag 11 juli 2018 drie Officieren van Justitie - Yair Alonso Montenegro Glaindez, Willington Alexander Montenegro en Douglas Dimitry Guerrero - gedood bij een aanslag in het zuidwesten van Colombia.


De drie leden van de Technische Onderzoekseenheid CTI (Cuerpo Técnico de Investigación) van het Openbaar Ministerie zijn verbrand toen vermeende guerrilla's van het Frente Oliver Sinisterra (FOS) stopten en hun auto in brand staken.

De aanval vond plaats op de weg tussen de Nariño-hoofdstad Pasto en de havenstad Tumaco, waar de FOS en andere dissidente FARC-facties strijden om controle.

Minister van Defensie Luis Carlos Villegas zei donderdag 12 juli, dat acht mensen zijn gearresteerd in verband met de aanslag. Volgens de minister werd communicatieapparatuur met informatie over de aanval bij invallen in beslag genomen.

President Juan Manuel Santos veroordeelde de 'laffe moord' op de CTI-medewerkers en feliciteerde de veiligheidstroepen met de arrestaties. 'Laat er geen twijfel over bestaan dat Guachoen zijn mensen zullen boeten', zei Santos.


Guacho, die de FOS oprichtte nadat hij vorig jaar het uit het vredesproces met de FARC stapte, heeft met geweld geprobeerd controle te krijgen over het westen van Nariño en het noordwesten van Ecuador, waar hij werd geboren.


De FOS heeft ten minste vijf Ecuadoraanse burgers gekidnapt en gedood, waaronder twee journalisten, en heeft gemeenschappen in Nariño's enorme coca-groeiende gebieden geterroriseerd, met name in Tumaco.

De groep zou steun krijgen en zaken doen met Mexicaanse drugskartels en naar schatting zo'n 500 leden hebben.

De nationale regering stuurde in januari tweeduizend soldaten naar de havenstad in een wanhopige poging om orde op zaken te stellen in het gebied, dat te maken heeft gehad met verwaarlozing door de staat en dat al tientallen jaren wordt onderworpen aan guerrilla-overheersing. Guacho zou zich in en uit Colombia begeven en profiteert van coördinatieproblemen tussen de Colombiaanse en Ecuadoraanse veiligheidstroepen.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten