vrijdag 13 juli 2018

Twee van de machtigste rechters en drie hooggeplaatste magistraten van Peru geschorst

Arrestatiebevel tegen opperrechter van het Callao Hooggerechtshof Walter Ríos

- Belastende audiotapes duiden op vriendjespolitiek, bevoordeling in rechtszaken
- President Vizcarra heeft minister Salvador Heresi van Justitie ontslagen


Audiotapes die suggereren dat vriendjespolitiek wordt gebruikt door de hoogste rechtscolleges in Peru, hebben geleid tot de schorsing van twee van de machtigste rechters en drie hooggeplaatste magistraten van Peru, slechts twee dagen nadat president Martín Vizcarra aankondigde, dat het gerechtelijk apparaat in het land gaat worden hervormd 

Volgens persbureau Andina vrijdag 13 juli 2018 zijn de opperrechter van het Callao Hooggerechtshof Walter Ríos, Hooggerechtshof-rechter César Hinostroza Pariachi en een drietal magistraten voor onbepaalde tijd uit hun functie ontheven.

De hoofden van het Peruaanse Bureau voor Corruptiebestrijding hebben aangekondigd, dat zij een juridische klacht tegen Ríos zullen indienen en om zijn aanhouding zullen vragen. 'Met betrekking tot de opperrechter van het Hooggerechtshof van Callao (Walter Ríos), die geen straffeloosheid krijgt, hij zou op elk moment een gevangene moeten zijn', zei Bureauvoorzitter Amanda Enco tegen verslaggevers.



'Het Bureau voor Corruptiebestrijding zal het kantoor van de procureur-generaal vragen een bevel tot voorlopige arrestatie goed te keuren.' Ambtenaren zeggen, dat ze Hinostroza, de voormalige opperrechter van het Hooggerechtshof van Callao, hebben verboden het land te verlaten.



In Peru is het Hooggerechtshof de op één na hoogste rechtbank van het land in termen van macht. Ríos en Hinostroza, evenals magistraten van de Consejo Nacional de la Magistratura (CNM) in Peru, zijn onlangs in verband gebracht met een reeks audiobanden waarop blijkbaar werd gesproken over soepele veroordelingen met betrekking tot mogelijke omkoping. In een van de opnames noemde Hinostroza een 'Miss K' van de 'toppartij', die velen hebben opgevat als Keiko Fujimori van de  Fuerza Popular-partij die een meerderheid heeft in het Congres.

Op een van de opnames besprak Ríos een contante garantie voor een gunstige uitspraak en in een andere sprak Hinostroza met een beller over de zaak van een 11-jarig meisje dat verkracht was, met de vraag of hij de straf voor de verdachte moest verlagen.

President Vizcarra heeft beloofd hard op te treden tegen corruptie sinds hij enkele maanden geleden aan de macht kwam, nadat voormalig president Pedro Pablo Kuczynski uiteindelijk werd verslagen door audiobanden, waarop zijn politieke bondgenoten probeerden stemmen in zijn voordeel te kopen aan de vooravond van een afzettingsbesluit.

Vizcarra zei in een openbare aankondiging deze week, dat de rechters strikte straf krijgen als het overeenkomstige onderzoek hen inderdaad bindt aan de corruptie beschuldigingen. 'Er is geen tijd te verliezen en we handelen snel en met strengheid om de veranderingen te genereren die heel Peru verlangt', zei Vizcarra. 'Er is geen veiligheid zonder een goed rechtssysteem en, zonder dat, is er geen institutionele stabiliteit, investeringen of economische en sociale ontwikkelingen. Er is geen weg vooruit met corruptie.'

Het is onduidelijk of het Bureau voor Corruptiebestrijding de voorlopige aanhouding zal vragen van de andere drie magistraten die betrokken zijn bij het corruptieschandaal.

Vizcarra heeft minister Salvador Heresi van Justitie ontslagen, nadat het lokale tv-station Panorama de audio van het gesprek had vrijgegeven, waarin Heresi wordt gehoord terwijl hij aan rechter Cesar Hinostroza vraagt hem te adviseren over een wetsvoorstel.

(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten