dinsdag 12 juni 2018

Oppositie in Assemblee blijft hameren op spoedige helderheid rond sloop raffinaderij Paranam

'Er is nu een spoedeisend karakter wanneer ontmanteling plaatsvindt'

 
De oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) heeft vandaag, dinsdag 12 juni 2018, geëist dat de regering terstond informatie aan het parlement geeft over geruchten en informatie, dat de Alcoa/Suralco bezig is met het ontmantelen van haar raffinaderij te Paranam. 

Volgens Ronnie Brunswijk (ABOP) gaat het om een spoedeisend karakter en kan niet worden gewacht totdat de regering ingaat op het verzoek van het parlement om haar te informeren. DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die de leden informeerde, zei dat zij bericht heeft ontvangen dat  een brief onderweg is naar het parlement over deze kwestie, vroeg de oppositie te wachten tot en met donderdag. Dan zal het parlement met of zonder brief in een huishoudelijke vergadering wel tot een besluit komen.

Geerlings-Simons, die - aldus de Ware Tijd - met veel moeite probeerde de onrust bij de oppositie te bedaren, zegt dat ervoor gewaakt moet worden dat het parlement zich niet in een positie begeeft die deze kwestie vaan kwaad tot erger maakt. De regering moet tot de orde worden geroepen, omdat het parlement duidelijke afspraken met haar heeft. Overigens vindt Geerlings-Simons, dat niet de ontmanteling, maar de Brokopondo overeenkomst ter sprake is. Daarvoor heeft de regering tijd gevraagd. 'We zitten binnen dat tijdsbestek en nemen donderdag een besluit.'

Volgens haar is deze kwestie groter dan het er uit ziet en moet het met voorzichtigheid en volgens de regels benaderd worden.

De oppositieleden, Mahinder Jogi, Asiskoemar Gajadien, Chandrikapersad Santokhie van de VHP, Marinus Bee en Ronny Brunswijk van de ABOP, blijven erbij, dat naast het wachten op het beantwoorden van vragen over hoe verder met AlcoaSuralco en de Brokopondo overeenkomst er nu een spoedeisend karakter is wanneer ontmanteling plaatsvindt. Zij willen voorkomen, dat binnen de gemeenschap het parlement het verwijt wordt gemaakt dat er niets wordt gedaan om dit tegen te gaan.

'Het is niet dat er niets wordt gedaan, we hebben de afgelopen dagen contact met de regering gehad over het geven van de informatie. De vicepresident heeft beloofd dat er een brief onderweg is en daar wachten we op', zei Geerlings-Simons.

Coalitielid Amzad Abdoel (NDP) maakte de oppositie het verwijt, dat toen de coalitie acties wilde ondernemen en gesprekken voerde met de districtscommissaris van Para en andere betrokkenen over de ontmanteling, de oppositie dat heeft weggewuifd en heeft ingestemd dat de regering zelf naar het parlement komt om de informatie te geven. 'Van een spoedeisend karakter is geen sprake', zei Abdoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten