dinsdag 12 juni 2018

Doekhie (NDP) eist onderzoek naar misstanden Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen

Het nieuw directievoertuig van SML vervoert brandstof voor privédoeleinden

'Wat bij het pompgemaal gebeurt, is uit den boze'


NDP-parlementariër Rachied Doekhie vindt het hoog tijd, dat er een diepgaand onderzoek wordt ingesteld naar de vele perikelen die zich de afgelopen tijd voordoen bij de Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen. In navolging van de oproep van VHP-parlementariër Jitendra Kalloe, over de status van de 9 nieuwe tractoren en 3 graafmachines, plaatst ook Doekhie vraagtekens bij de verdwijning van deze machines die hij zelf namens de overheid in 2014 had overgedragen aan het inmiddels demissionaire SML-bestuur. Vooral over het reilen en zeilen van dit bestuur verwacht hij gedocumenteerd antwoord van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). 

'Als de machines nog goed zijn, dan moeten zij in dezelfde staat ergens geplaatst zijn. Als de machines kapot zijn, waar zijn ze dan? Wanneer een splinternieuwe graafmachine na 5 jaren werken niet meer goed is, dan heeft deze machine tijdens zijn werkzaamheden al zeker omgerekend 300.000 tot 400.000 Amerikaanse dollar verdiend. Een graafmachine inzetten kost 1.500 aan huur per dag. Uit de kas moet dan bewezen worden dat die prestatie omgezet is geworden in geld. Waar zijn de jaarrekeningen? Te mi aksi, dan alla mang e pley dongmang', aldus de politicus.

Doekhie wil ook duidelijkheid hebben over de rehabilitatie van SML door Westland Sama Group, omdat de informatie er ook is, dat SML allang is doorverkocht. 'Al zou je met Dracula of Frankenstein een contract hebben getekend om Wageningen weg te geven, dan vraag ik mij af waar het stuk is van de raad van ministers. Wanneer Algoe zegt, dat hij niet op de hoogte is van deze verkoop, wie heeft deze beslissing dan genomen? Wij weten niet wat de status is van Wageningen. Is het weggegeven, verkocht of onderling verdeeld? Al deze vragen zijn in De Nationale Assemblee gesteld, maar de antwoorden zijn nooit gekomen. We kennen geen Sinterklaas die het werk uit barmhartigheid gaat doen. Van wie is Sama Group?', vraagt Doekhie.

De parlementariër zegt dat de zittingsperiode van het huidige bestuur van Wageningen allang is verstreken, waardoor het door de demissionaire status geen belangrijke handelingen meer mag plegen.

Doekhie benadrukt, dat hij tijdens de begrotingsbehandeling vorig jaar december in De Nationale Assemblee nog alarm sloeg, toen bleek dat een contract was getekend met Staatsolie, maar tegelijkertijd splinternieuwe tractoren, graafmachines en voertuigen van SML waren ingezet om het werk van een particulier te doen. Volgens Doekhie zou er sprake zijn van corruptie, omdat het gaat om ‘lanti-machines’ waarvan de emblemen zijn verwijderd. 'Terwijl de machines aan SML zijn afgestaan om Wageningen nieuw leven in te blazen, heeft het demissionair SML-bestuur zijn positie misbruikt om deals te sluiten met gelieerde bedrijven. De winsten zijn niet in de kas van Wageningen. Waar zijn deze middelen? Ik heb in de DNA aan ex-minister Soeresh Algoe ook gevraagd naar het contract van Wageningen, maar tot de dag van vandaag is er geen antwoord gekomen.'

Volgens de politicus was president Desi Bouterse door dezelfde mensen voorgehouden, dat SML dit project zou uitvoeren en geen particulier.

Doekhie toont met een foto hoe zelfs het directievoertuig van SML, een Nissan Navara, voor privédoeleinden wordt ingezet. Volgens de politicus wordt diesel in dit voertuig vervoerd.

De toenmalige LVV-minister, Soeresh Algoe, nam volgens Doekhie dezelfde mensen op een gegeven weer in dienst om een kanaal op te schonen. 'Het mooie hiervan is dat er geen openbare inschrijving kwam voor een werk van ettelijke miljoenen. ‘Lanti-machines’ van Wageningen worden ingezet, maar de winsten gaan in zakken van de persoon die leiding heeft over het SML-bestuur.' Dit alles zorgt volgens de NDP'er ervoor dat boeren in Wageningen vandaag steen en been klagen en de oppositiepartijen deze kwestie ook in de DNA wensen te bespreken.

De NDP’er vindt het verfoeilijk, dat de voorzitter van het demissionair SML-bestuur zelfs twee grote gele waterpompen van LVV uit Wageningen heeft weggedragen en deze voor eigen voordelen heeft gebruikt. 'Vandaag klagen de kleine boeren dat zij laat hebben moeten inzaaien, maar het water dat bestemd was voor de kleine boeren, hebben leden van het demissionair SML-bestuur gepompt naar hun arealen. Ze hebben die grotere pompen gezet en ding mang fufuru a watra', benadrukt Doekhie. Bij navraag bij Algoe kreeg hij als enige antwoord ‘dat deze pompen terugbezorgd zouden worden’. 'Wat voor onzin is dat? Hij moest die mensen laten opsluiten', aldus Doekhie.

Doekhie vindt dat dezelfde figuren overal kansen zoeken om een slag te slaan. ‘Vanaf maai- en opschoningswerkzaamheden tot levering van brandstof. Ook bij de Wakaypompen, Canawaima en zelfs de EBS. Hoe komt het dat dezelfde persoon altijd werkzaamheden voor Staatsolie uitvoert? Er moet een openbare inschrijving worden gehouden, zodat ook anderen een kans krijgen.'

Wat bij het pompgemaal gebeurt, is volgens Doekhie uit den boze. Het pompgemaal wordt volgens hem elk kwartaal voor honderden duizend Srd’s zogenaamd gerepareerd. Brandstof en smeermiddelen worden ook via een tussenpersoon voor veel duurder geleverd. 'Wanneer een vat diesel van ongeveer 200 liter bij het pompgemaal aankomt en door SML wordt betaald, gebruikt men hoogstens 10 liter waarna het vat verdwijnt. Het is schering en inslag. Nu zijn dezelfde mensen bezig het oud abattoir-terrein aan te vragen, terwijl zij bij Zeedijk ook een stuk terrein hebben genomen. Ik heb begrepen, dat zij hun ogen nu hebben gericht op Prins Bernhardpolder. Het is vreselijk', aldus de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten