zondag 15 april 2018

Minister Pollack-Beighle wijst in toespraak op 8e Top van de Amerika's in Peru op belang van vrede

'Isolatie en uitsluiting niet bevorderlijk voor oplossen vraagstukken de regio rakende'


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, die president Desi Bouterse, vertegenwoordigde tijdens de 8e Top van de Amerika’s in Lima, Peru, heeft in haar toespraak in wollige cliché bewoordingen het belang benadrukt van het betrekken van alle landen in discussies die van belang zijn voor vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling van het Westelijk Halfrond. 

'De geschiedenis heeft ons voldoende ervaringen gelaten, welke aangeven dat isolatie en uitsluiting niet bevorderlijk zijn voor het oplossen van vraagstukken de regio rakende.'

Suriname heeft in dit kader het belang benadrukt, aldus zondag 15 april 2018 het Nationaal Informatie Instituut, van dialoog voor de vreedzame oplossing van geschillen, respect voor de soevereiniteit alsmede het niet inmengen in de interne aangelegenheden van een land. Voorts is benadrukt, dat het versterken van democratisch bestuur, alsmede de bestrijding van corruptie belangrijke elementen zijn voor het verwezenlijken van duurzame ontwikkeling. De samenwerking op nationaal-, regionaal- en internationaal niveau, alsmede tussen de publieke en private sector, en het maatschappelijk middenveld, werd benadrukt.

Suriname heeft voorts opgeroepen tot capaciteit en institutionele versterking, onderwijs en bewustwording in democratische waarden voor het kunnen creëren van een cultuur van transparantie teneinde de duurzame ontwikkeling van de naties en burgers te waarborgen.

Pollack-Beighle heeft in de marge van de topontmoeting geparticipeerd in ontmoetingen van de CARICOM, die gehouden zijn met premier Justin Trudeau van Canada en een vertegenwoordiging van het Amerikaans Congres. Deze ontmoetingen hadden onder meer tot doel de prioriteiten van de Caribische Regio te benadrukken.

Er hebben voorts enkele gesprekken in de marge van de top plaatsgevonden met onder andere: Bolivia, Brazilië en Guyana voor het bespreken van de bilaterale samenwerking met die landen.

Ook heeft de top geresulteerd in de aanname van een slotdocument, de 'Lima Commitment', waarin de landen zich uitspreken om gezamenlijk te werken aan het treffen van maatregelen voor het beteugelen van corruptie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten