zondag 15 april 2018

Duizenden Brazilianen in Rio de Janeiro eisen antwoorden inzake de moord op Marielle Franco

(Bron foto's: Twitter)
'We willen niet alleen weten wie haar heeft vermoord, maar ook wie de persoon erachter is'


Duizenden Brazilianen zijn zaterdag 14 april 2018 de straat op gegaan in Rio de Janeiro om antwoorden te eisen inzake de dood van gemeenteraadslid en mensenrechtenactiviste Marielle Franco, wiens moord een maand geleden door haar aanhangers wordt gezien als een politieke moord.

Franco was scherp kritisch over de overname van de politie door veiligheidsdiensten in Rio. Zij en haar chauffeur Anderson Pedro Gomes werden op 14 maart door aanvallers doodgeschoten, terwijl ze terugkwamen van een evenement over het 'empoweren' van jonge zwarte vrouwen.

Volgens de autoriteiten zijn op bewakingsbeelden twee voertuigen te  zien die de auto van Franco volgen en ze proberen vingerafdrukken te achterhalen op kogelhulzen die ter plaatse zijn gevonden en gsm-signalen te volgen. Volgens de politie zijn op de auto van de politica ten minste 13 schoten afgevuurd, waarvan er vier haar hoofd hebben getroffen. Er zijn nog steeds geen arrestaties verricht.




Demonstranten hingen zaterdagochtendvroeg al spandoeken op over enkele van de iconische bezienswaardigheden van Rio en bespoten muren met slogans zoals 'Vecht als een Marielle'.

'Onze wens om haar erfenis voort te zetten, om te vechten en gerechtigheid te eisen, groeit alleen maar', zei haar zus Anielle Franco, die zich later op de dag voegde bij een grote protestmars van het centrum van Rio naar de wijk Estacio, waar de twee werden gedood. De zus zei, dat demonstranten niet alleen willen weten 'wie haar heeft vermoord, maar ook wie de persoon was die opdracht gaf voor deze misdaad. We willen weten wie de persoon erachter is.'


Verschillende andere steden in Brazilië en de rest van de wereld hebben ook evenementen gepland ter gelegenheid van de sterfdag, één maand na de dood van Franco en Gomes en om te eisen dat hun moorden worden opgelost.

Marcelo Freixo, een vertegenwoordiger van de staat in Rio en een vriend van Franco, noemde haar  dood een 'misdaad tegen de democratie'. 'Het is een poging om een ​​jonge zwarte vrouw uit de favelas te stoppen die in de politiek zat', zei Freixo.



Verschillende internationale mensenrechtengroepen hebben de Braziliaanse autoriteiten opgeroepen snel de daders voor de rechter te brengen. 'De maatschappij moet weten wie Marielle heeft vermoord en waarom. Elke dag dat deze zaak onopgelost blijft, wordt het risiconiveau en de onzekerheid rond mensenrechtenverdedigers alleen maar erger', zei Jurema Werneck, uitvoerend directeur van Amnesty International Brazilië.




Lokale en internationale organisaties zijn bijeengekomen om een ​​fonds op te richten ter ere van Franco, dat zwarte vrouwen zal steunen die streven naar politiek leiderschap in Brazilië. De Ford Foundation, de Open Society Foundations, het Ibirapitanga Instituut en de W.K. Kellogg Foundation zijn enkele van de donoren.

Dagen voor haar moord beschuldigde Franco, een expert op het gebied van politiegeweld, politie officieren ervan, dat ze te agressief waren in het zoeken van personen in de favela-sloppenwijken.

Haar laatste post op Twitter vestigde de aandacht op de moord op een jonge favela-bewoner.
'Nog een moord van een jonge man die aan de politie kan worden toegeschreven. Matheus Melo verliet de kerk toen hij werd gedood. Hoeveel anderen zullen moeten sterven voordat deze oorlog ten einde is?', schreef ze:



Franco, die opgroeide in een favela in het Complexo da Mare, stond bekend om haar sociale werk en werd in 2016 gekozen tot gemeenteraadslid.


(Suriname Mirror/The Associated Press/em.com.br/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten