maandag 16 april 2018

Peru erkent ongecontacteerde inheemsen in de Amazone

Zeven stammen in Amazonegebied in noordoosten Peru wonen in 'vrijwillige afzondering'



Het Peruaanse ministerie van Cultuur heeft nu de geïsoleerd levende stammen in de Amazone erkend. De zeven inheemse stammen in het Amazonegebied in het noordoosten van Peru wonen in het grensgebied met Brazilië in het departement van Loreto in 'vrijwillige afzondering'. Dit betekent dat ze geen contact zoeken met de buitenwereld.

De erkenning van deze volken markeert ook een eerste beslissende stap in de erkenning van hun grondrechten. Dit is de eerste vereiste voor de bescherming van hun leefwijze. Een uitbreiding van de inheemse beschermingszones Yavarí Mirim en Yavarí Tapiche is gepland. Deze reservaten beslaan een gebied van 25.000 vierkante kilometer.


Volgens het Peruaanse ministerie van Cultuur omvat de officiële erkenning van de inheemse gemeenschappen Matses, Remo, Marubo, Matis, Korubo, Kulina-Pano en Flecheiro. Het bestaan ​​van deze stammen in hun gebied wordt al lang betwist, vooral door actoren met lokale economische belangen.

Hun manier van leven wordt vooral bedreigd door illegale ontbossing, mogelijke oliebronnen en wegenbouwprojecten.

Een veel voorkomend gevolg van contact met buitenstaanders is de besmetting met ziekten als mazelen en malaria, vaak met fataal gevolg vanwege het ontbreken van weerstand.

Ondanks de officiële goedkeuring door het ministerie, is de positie van de Peruaanse overheid nog steeds niet duidelijk inzake de bescherming van deze groepen. Er worden diverse olieconcessies in het gebied behoren toe aan de Peruaanse staat. De aanleg van een verbindingsweg naar de olievelden zou verwoestende gevolgen hebben voor de geïsoleerd levende groepen.

(Suriname Mirror/Amerika21/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten