zondag 15 april 2018

Noorwegen schenkt 250 miljoen Amerikaanse dollar aan Colombia in strijd tegen illegale houtkap

'Colombia heeft grote vooruitgang geboekt, Noorwegen blijft bondgenoot op lange termijn' 

(Bron foto: EFE)

Colombia's strijd tegen illegale houtkap wordt verlengd tot 2025 als onderdeel van de 'betaal-voor-resultaat'-strategie van de natie, heeft de premier van Noorwegen aangekondigd nadat zij 250 miljoen Amerikaanse dollar aan het project had geschonken. Als onderdeel van het in 2015 gesloten pact tussen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Colombia, bevestigde de Noorse premier Erna Solberg, dat de coöperatieve strijd om Colombia's regenwoud te redden wordt verlengd met vijf jaar. 

'Colombia heeft grote vooruitgang geboekt. Noorwegen blijft een naaste bondgenoot op de lange termijn van Colombia', zei Solberg. 'Vandaag gaan we ermee akkoord om ons partnerschap voor klimaat en bossen na 2020 uit te breiden', vervolgde zij, en zei dat de betalingen tot 2030 kunnen duren.


De Colombiaanse milieuminister Luis Gilberto Murillo zei, dat de regering binnen 12 jaar hoopt de ontbossing tot nul te herleiden. De schenking van Noorwegen vertegenwoordigt de eerste alliantie van klimaat en bos onder de Overeenkomst van Parijs.



Premier Solberg hoopt, dat de overeenkomst hogere normen zal opleveren voor inter-institutionele samenwerking bij klimaatinitiatieven.

'De gezamenlijke verklaring van vandaag met Colombia geeft een krachtig signaal, dat het behoud van tropische bossen van cruciaal belang is om wereldwijde klimaatdoelen te bereiken. Het is niet mogelijk om tegen klimaatverandering te vechten als we hier geen rekening mee houden', zei de president van Colombia, Juan Manuel Santos, die Noorwegen als een van Colombia's grootste bondgenoten beschouwt in het behoud van het milieu.



'We zullen de agrarische grens bepalen zodat we voor eens en voor altijd weten waar we kunnen zaaien en van welke grens we voor de bossen zullen zorgen', zei Santos tijdens zijn ontmoeting met Noorse diplomaten. in Leticia, Amazonas.

In totaal is acht miljoen nieuwe hectare bosgrond strategisch gekozen vanwege hun unieke biodiversiteit, naast de 30 miljoen die al worden beschermd. Rechten voor een grotere autonomie zullen ook worden gegeven aan inheemse gemeenschappen in de departementen Guainia, Vaupes en de Amazones. 'De mensen die in de bossen leven, zijn hun beste voogden ... Daarom zijn de rechten van inheemse volken van belang', zei Solberg.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten