zondag 15 april 2018

Gajadien en Sharman (VHP) en Etnel (NPS) door politie gehoord in zaak fraude Wegenautoriteit

'President Bouterse de belofte om zelf een onderzoek in te stellen niet waargemaakt'

'Tot heden is er niets gedaan, waardoor wij genoodzaakt waren het OM in te schakelen'


Het Dagblad Suriname bericht zaterdag 14 april 2018, dat de politie een aanvang heeft gemaakt met het onderzoek naar de dubieuze storting van Srd 54.416 door de Wegenautoriteit op de bankrekening van de Nationale Democratische Partij (NDP). VHP-Assembleelid Asis Gajadien bevestigt, dat hij afgelopen week samen met collega-parlementariërs Patricia Etnel (NPS) en Dew Sharman (VHP) gehoord is door de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname (KPS). 

Nadat op 27 maart een verzoek voor strafrechtelijk onderzoek bij het Openbaar Ministerie (OM) werd ingediend, hebben de drie parlementariërs vorige week een brief van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday ontvangen, waarin aangegeven werd dat het verzoek opgestuurd is naar de afdeling Fraude. 'In dat kader zijn wij deze week door Fraude gehoord en gevraagd om naast de brief meer informatie te delen, waardoor gedegen onderzoek kan worden ingesteld. Alle drie parlementariërs zijn al geweest en wij hebben alle informatie gedeeld', aldus de VHP-ondervoorzitter.

Eerder had ouud-minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie in het parlement aangegeven, dat het juist de NDP is die geld geleend heeft aan de Wegenautoriteit om mammoetvlaggen aan te schaffen. Deze zaak bleek comptabel niet te kloppen.

Gajadien vindt dat president Desi Bouterse de belofte om zelf een onderzoek in te stellen niet heeft waargemaakt. 'Tot heden is er niets gedaan, waardoor wij genoodzaakt waren het OM in te schakelen. Als er strafbare feiten zijn, moeten mensen vervolgd worden', aldus de politicus.

Gajadien benadrukt dat het gaat om onregelmatigheden zowel bij Wegenautoriteit als bij de NDP. 'De president die ook voorzitter is van de NDP heeft in het parlement zelf bevestigd dat er vermoedelijk een leningsovereenkomst aan te pas was gekomen, maar wij weten dat de politieke partij in en buiten rechte vertegenwoordigd wordt door het dagelijks bestuur. Opmerkelijk dat Jennifer Simons en André Misiekaba als leden van het dagelijks bestuur niets hiervan afwisten. Wij moeten daarom weten of de ex-minister Jerry Miranda en andere verantwoordelijken zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte door achteraf zogenaamd een kwitantie op te maken', stelt hij.

Gajadien benadrukt, dat ook een geluidsopname tussen directeur Geo Norden van Wegenautoriteit en een aannemer bij het OM is ingediend, waarin prijsafspraken worden gemaakt. 'Het is publiek geheim dat bij de Wegenautoriteit allerlei werkzaamheden uitgevoerd worden tegen hogere prijzen', aldus de politicus.

De reuze vlaggen werden gekocht met de bedoeling dat ze op 25 november 2017, Onafhankelijkheidsdag, landelijk moesten wapperen.

'Feit is dat de president zand in de ogen van de gemeenschap heeft geprobeerd te strooien door te zeggen, dat er een onderzoek zou komen. Deze vlaggen kwamen pas op 29 november het land binnen. Dit, terwijl Wegenautoriteit op zijn minst meer dan Srd 55.000 in kas had, waardoor er geen behoefte was om te lenen. Het is daarom duidelijk, dat de Wegenautoriteit gewoon middelen gestort had op een NDP-rekening. Het zal mij daarom niet verwonderen, dat dit soort taferelen zich ook voordoen bij andere staatsbedrijven', aldus de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten