vrijdag 30 maart 2018

Verhoogde niveaus zware metalen in wateren bij aluminiumoxide-raffinaderij Alunorte, Brazilië

Door Evandro Chagas Instituut verricht onderzoek door Norsk Hydro ASA van tafel geveegd

Lekkage in februari verontreinigt wateren omgeving Alunorte raffinaderij


Een door de Braziliaanse overheid gesteund instituut zei woensdag 28 maart 2018, dat nieuwe testen verhoogde niveaus van zware metalen aantonen in wateren nabij 's werelds grootste aluminiumoxide-raffinaderij, gerund door Norsk Hydro ASA, maar het bedrijf trekt de validiteit van het wetenschappelijk werk in twijfel.

Marcelo Lima, een onderzoeker op het gebied van de volksgezondheid aan het Evandro Chagas Instituut, een onderzoeksfaciliteit verbonden aan het Braziliaanse ministerie van Gezondheid, vertelde verslaggevers, dat de testen eerdere bevindingen bevestigen van verhoogde niveaus van aluminium, lood en andere verontreinigingen in het oppervlaktewater in de buurt van bevolkte gebieden rondom de Alunorte-fabriek.

Hydro wees, in een per e-mail geschreven verklaring, op 'ernstige technische en methodologische tekortkomingen' van het instituut en merkte inconsistenties op in de gegevens over chemische niveaus die in oppervlaktewater worden aangetroffen in een studie in februari van Lima.

Het bedrijf, dat werd gedwongen om de productie te verminderen na beschuldigingen van een giftig lek en al snel drie van de zeven aluminiumoxidelijnen kon sluiten, betwijfelde ook de bereidheid van het Chagas Instituut om dergelijke testen uit te voeren. Hydro zei, dat zijn eigen evaluaties geen bewijs van vervuiling hadden gevonden.



Het Evandro Chagas Iinstituut erkende in een verklaring per e-mail fouten in het rapport van februari, dat een sleutelrol speelde in een uitspraak van een Staatshof, dat Alunorte ertoe had gedwongen om 50 procent van zijn capaciteit uit te oefenen. Maar, het instituut zei dat de fouten typografisch waren, dat de tests zelf correct waren en dat de conclusies uit hun werk nog steeds geldig zijn.

Een onweersbui in februari liet 200 millimeter regen vallen in 12 uur op de Alunorte-fabriek, waardoor rood water straten, huizen en gebieden van het Amazone-regenwoud in de buurt van de plant deed overstromen, waardoor het de aandacht van de autoriteiten trok.

Hydro zei, dat het 'een gedetailleerd onderzoek aan het uitvoeren was naar wat er gebeurde in Alunorte tijdens de extreme regenval in februari' en op 9 april zijn eigen evaluatie uitbrengt, gebaseerd op het werk van interne en externe deskundigengroepen.


Alunorte transformeert bauxiet in alumina, dat bij enorme smelterijen in aluminium wordt omgezet. Hydro verklaarde begin maart overmacht bij de Alunorte-eenheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten