vrijdag 30 maart 2018

In opspraak geraakt beladings- en afhandelingsbedrijf Procons 'beloond' met 70.000 Amerikaanse dollar

Beladers Procons dreigen nu boekje open te doen over handelen Raghoe als werkgever

'Wij vragen ons af waarom aan Procons zeventigduizend dollar wordt gegeven, terwijl ze wanprestatie heeft geleverd'


Het beladings- en afhandelingsbedrijf Procons, dat volgens president Desi Bouterse ondermaats heeft gepresteerd met zijn dienstverlening aan de SLM, wordt hiervoor alsnog beloond. Directeur Santuscha Raghoe zou op voorspraak van SLM-directeur Robbi Lachmising, haar vroegere levenspartner, zeventigduizend Amerikaanse dollar hebben ontvangen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 30 maart 2018. 

Hij ziet dit als vergoeding voor het niet in acht nemen van de contractuele opzegtermijn van twee maanden.

Dit besluit van Lachmising heeft opnieuw voor opschudding gezorgd. De beladers van Procons dreigen om, wanneer hun salaris niet wordt uitbetaald en ook over hun rechtspositie geen zekerheid is gegeven, in de media een boekje open te doen over het handelen van Raghoe als werkgever. Ze voelen zich misbruikt.

'Als wij deze week ons loon niet krijgen en onze rechtspositie niet in orde wordt gemaakt, weten wij wel de weg te vinden naar de media.' De werknemers kiezen hiervoor en niet voor de rechter, 'omdat wij met een rechtszaak meer verliezen dan waar wij om vragen'.

Een ander probleem waarvoor allang aandacht wordt gevraagd is, dat Procons vermoedelijk jarenlang geen ingehouden geld van de werknemers aan de overheid heeft afgedragen. Het gaat onder meer om premies voor oudedagsvoorziening (aov), pensioen en loonbelasting. De beladers zeggen dit te hebben nagetrokken bij de Belastingdienst.

Dat Procons is uitbetaald, maar de werknemers over deze maand nog geen salaris hebben ontvangen, heeft kwaad bloed gezet bij de beladers. 'Wij vragen ons af waarom aan Procons zeventigduizend  dollar wordt gegeven, terwijl ze wanprestatie heeft geleverd, en dat wij die het werk doen geen cent krijgen', zegt een belader.

Vorige week zou volgens een andere bron bij de SLM, de uitbetaling wel plaatsvinden, maar de beladers hebben geweigerd het geld te ontvangen. Die uitbetaling zou plaatsvinden op basis van de door Procons gehanteerde salarisstructuur. De lonen waren erg laag en de salarisverhoging waarom al maanden werd gevraagd, is uitgebleven.

De SLM zou er alles aan doet om te voorkomen, dat de beladers naar de media stappen. Het bedrijf wil nog deze week het loon betalen. 'Wij willen dat eerst zien gebeuren', stellen de beladers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten