woensdag 3 januari 2018

'Zeker 80 procent van de aanvragen voor legaal verblijf kwam van Haïtianen'

Ruim 1.500 buitenlanders hebben een aanvraag ingediend tijdens het generaal pardon-project

'Als ik de 1.500 vergelijk met schattingen van aantal illegalen in het land, lijkt dit slechts het topje van de ijsberg'


Vooral Haïtianen hebben gebruikgemaakt van het generaal pardon voor illegale buitenlanders om legaal verblijf in Suriname aan te vragen. Dit bevestigt Rachelle Groenveld, onderdirectrice Vreemdelingenzaken van het ministerie van Justitie en Politie, vandaag, woensdag 3 januari 2018, ine Ware Tijd.

'Zeker 80 procent van de aanvragen kwam van Haïtianen.' Ruim 1.500 buitenlanders hebben een aanvraag ingediend tijdens het project dat liep van 5 september tot 20 december. De overheid heeft volgens een globale berekening zeker één miljoen Amerikaanse dollar verdiend aan het project.

Toen de laatste dag van het project naderde, liep het storm bij het registratiekantoor dat tijdelijk was opgezet in het postgebouw aan het Kerkplein. 'Ik ben tevreden', zegt waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie, 'vooral omdat het project eerst moeizaam verliep. Maar tijdens de laatste dagen hebben veel mensen zich aangemeld.'

Cubanen en Chinezen staan op een gedeelde tweede plaats, zegt Groenveld. Zij zijn elk goed voor ongeveer 10 procent van de aanvragen. Andere nationaliteiten zoals Brazilianen en Venezolanen hebben zich in mindere mate aangemeld.

'Als ik de 1.500 vergelijk met de schattingen van het aantal illegalen in het land, lijkt dit slechts het topje van de ijsberg', voegt de onderdirectrice eraan toe om het aantal meldingen in perspectief te plaatsen.

Het generaal pardon was bedoeld voor mensen die in eerste instantie legaal het land zijn binnengekomen om vervolgens hun verblijfstermijn te overschrijden. Burgers uit Caribische en Zuid-Amerikaanse landen moesten daarbij zeshonderd Amerikaanse dollar betalen in ruil voor twee jaar legaal verblijf in Suriname. Mensen uit andere landen moesten drieduizend Amerikaanse dollar neertellen. Gratie bleek niet mogelijk voor mensen die het land illegaal zijn binnengekomen.

Het project wordt nu geëvalueerd en de overheid zal bepalen of het opnieuw zal worden gedraaid met eventuele aanpassingen. De bewindsman stelt dat het streven was om 'heel wat mensen uit de illegale sfeer te halen. Daarnaast heeft het land hiermee gewerkt aan het beperken van mensenhandel en mensensmokkel'.

Hij zegt dat het ministerie de komende twee tot drie maanden voldoende werk heeft om de aanvragen te verwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten