woensdag 3 januari 2018

Personeel Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie ontvangt salaris van november

Maar, het wachten is nog steeds op het salaris over december


Het salaris over november 2017 hebben de werknemers van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) gisteren ontvangen. Het personeel heeft echter nog het salaris van december 2017 tegoed. 

Eind vorig jaar trok minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij aan de bel, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 3 januari 2018. Hij vond het vreselijk pijnlijk, dat de ongeveer 60 huishoudens van ADRON-personel het nieuwjaar moesten inluiden zonder hun salaris over de laatste twee maanden van 2017. Hij zei, dat hij al in november bij de verschillende autoriteiten, waaronder het ministerie van Financiën, de aandacht had gevraagd voor het salarisprobleem.

ADRON-directeur Narin Gajadien is blij dat ten minste een maandsalaris is overgemaakt. Hij hoopt dat binnen afzienbare tijd ook de salarissen over december 2017 worden uitbetaald. Gajadien rekent erop, dat het salarisprobleem tot het verleden zal behoren en dat het personeel vanaf deze maand normaal zijn salaris aan het eind van de maand gestort krijgt.

Minister Algoe heeft erop gewezen, dat uitbetaling van de salarissen van het ADRON-personeel geen probleem moet opleveren. Immers, er wordt per geëxporteerde ton rijst 10 Amerikaanse dollar overgemaakt naar de Staat. Dit geld is volgens afspraken bestemd voor ADRON. De bewindsman zei dat er 1 miljoen Amerikaanse dollar uit de export van 100.000 ton is gestort in staatskas, waarover ADRON niet eens een deel kon beschikken. ADRON heeft maandelijks Srd 220.000 nodig om het personeel uit te betalen. Op jaarbasis is dat Srd 2,6 miljoen (350.000 Amerikaanse dollar). Dat is een derde dat de rijstexporteurs vorig jaar hebben gestort in staatskas en wat Adron jaarlijks nodig heeft om de salarissen veilig te stellen.

'Maar, het ministerie van Financiën moet de gelden overmaken', zei minister Algoe die de situatie ook aan vicepresident Ashwin Adhin en aan de SPSB-directeur heeft voorgehouden. Hem was toen meegedeeld, dat de gelden waren overgemaakt naar De Surinaamsche Bank en dat het personeel op zijn vroegst gisteren kon beschikken over zijn geld. Nu blijkt, dat slechts over november het salaris is overgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten