woensdag 3 januari 2018

Trekker actiegroep We zijn Moe Curtis Hofwijks is verre van moe gestreden, integendeel

We zijn Moe houdt nog vast aan naar huis sturen regering Bouterse-Adhin

- 'Maar, dat kan niet zonder draagvlak vanuit bevolking'.... 
- 'Indien het niet lukt, zullen wij de strijd moeten aangaan op het politieke vlak tijdens de verkiezingen in 2020'...


Het voornemen van de protestgroep We zijn Moe om de regering naar huis te sturen, staat nog steeds overeind. Mede-initiatiefnemer Curtis Hofwijks zegt vandaag, woensdag 3 januari 2018, in de Ware Tijd, dat de groep samen met andere organisaties zal nagaan of het haalbaar is om de regering alsnog door landelijke protesten te dwingen tot aftreden. Hij benadrukt echter dat het draagvlak vanuit bedrijven, organisaties en de vakbeweging, maar meer nog grote delen van de burgerij, bepalend zal zijn daartoe. 

De organisatie is zich net als andere critici bewust van de pijnlijke aangekondigde maatregelen voor verhoging van de staatsinkomsten. Behalve politici hebben ook economisten gewezen op de effecten daarvan.

'Wanneer een regering voornemens is om Srd 400 miljoen extra aan inkomsten te verkrijgen zonder dat daar productie tegenover staat, dan betekent het dat de totale koopkracht met datzelfde bedrag zal afnemen', stelt Hofwijks.

Bedrijven zullen het moeilijker krijgen door verminderde omzet en hij verwacht als gevolg daarvan verdere toename van armoede en daardoor stijging van de criminaliteit.

De protestbeweging begon halverwege 2017 op een lager pitje initiatieven voor onder meer straatprotesten te ondernemen. De opkomst bij die protesten was veelal matig. Volgens Hofwijks komt dat onder meer door ontmoedigingsmaatregelen zoals vergunningen om te mogen protesteren tot zelf bruut politieoptreden. 'De regering heeft van alles gedaan om de protesten te frustreren en grote delen van de samenleving hebben zich niet bereid getoond om de straat op te gaan. Men wacht liever op 2020.'

Als blijkt dat het niet haalbaar zal zijn om de regering tot aftreden te dwingen, heeft de organisatie al een alternatief. Hofwijks: 'Indien het niet lukt, zullen wij de strijd moeten aangaan op het politieke vlak tijdens de verkiezingen in 2020.'Hij sluit in dat geval de vorming van een politieke beweging niet uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten