dinsdag 16 januari 2018

Sharman (VHP): 'Minister Pengel heeft de arts openlijk gecriminaliseerd'

'Het is een verschrikkelijk domme reactie van minister Pengel, omdat wij hiermee geen stap vooruitgaan om crisis binnen de zorg op te lossen'

'Men probeert de specialist een beetje klein te krijgen door ze in bedwang te houden'
 

Het VHP-Assembleelid Dew Sharman is niet te spreken over de manier waarop minister Patrick Pengel van Volksgezondheid hard uitgehaald heeft naar de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). De bewindsman heeft in Nickerie, bij de opening van een cardiopoli, hard uitgehaald naar de kleine groep mensen ‘die probeert de gezondheidssector in gijzeling te nemen’. 

'Een groep mensen die met de vuist op tafel heeft geslagen en het SZF een ultimatum heeft gegeven van: betaal of ik werk niet meer. Betaal me of ik help mijn medemens niet meer, ik wil geld zien anders doe ik niet meer datgene waarvoor God gezorgd heeft dat ik in staat ben te doen. Ik wil geld zien', met deze woorden heeft Pengel de aanval geopend op de medische specialisten, die het Staatsziekenfonds (SZF) hebben gedreigd met stopzetting van de dienstverlening per 1 februari.

'Het is een verschrikkelijk domme reactie van minister Pengel, omdat wij hiermee geen stap vooruitgaan om de crisis binnen de zorg op te lossen. Hij heeft de arts openlijk gecriminaliseerd', zegt Sharman dinsdag 16 januari 2018 in het  Dagblad Suriname.

De politicus, die zelf arts is, voert aan dat de bewindsman en de regering moeten begrijpen dat in alle lagen van de gezondheidszorg een crisiscomponent zit. Hij vindt het jammer dat Pengel het pad van dialoog heeft verlaten en uit is op confrontatie. 'Als je als manager binnen de gezondheidszorg zaken wil oplossen, is dit een verkeerde stap. Het lijkt alsof hij als minister juist geen oplossing wil hebben.'

De parlementariër benadrukt, dat de regering moet begrijpen dat het hier niet om een kwestie gaat waar de artsen meer geld willen, maar slechts vragen om tijdige betaling en een specificatie waarvoor er wordt betaald. 'Het gaat om geld waarvoor zij al hebben gewerkt. Ik kan mij best wel voorstellen dat vanwege de financiële crisis jij als overheid of SZF dat geld niet hebt om op te hoesten, maar dan ga met de mensen praten. Laat de minister alle actoren in de zorg betrekken. Als hij dat niet kan, dan laat hij maar opstappen', aldus Sharman.

Hij vermoedt dat er meer op de achtergrond speelt dan de uitspraak die door de minister is gedaan. 'Men probeert de specialist een beetje klein te krijgen door ze in bedwang te houden. Het zal mij helemaal niet verbazen als zij straks met allerlei modellen gaan komen over hoeveel een specialist mag en zal verdienen. Het zal waarschijnlijk ook nog een take-it-or-leave-it deal zijn.'

Volgens de medicus zal dit model een situatie creëren waar specialisten massaal uit het land zullen vertrekken. Hierna verwacht Sharman dat de leemte ingevuld zal worden door specialisten uit landen als Cuba, India of China. 'Onze specialisten zijn goed opgeleide medische specialisten, die sowieso elders een baan kunnen krijgen. Per slot van rekening is het dat wij als samenleving de grote verliezers zijn', aldus Sharman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten