dinsdag 16 januari 2018

Hangbrug tussen Colombiaanse hoofdstad Bogota en Villavicencio ingestort: zeker 9 doden

Onvoltooide brug onderdeel van groot infrastructuurproject op drukke route Bogotá-Villavicencio



De hangbrug die de reisafstand tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogota en de hoofdstad van het Meta-departement, Villavicencio, aanzienlijk verkort, is maandag 15 januari 2018 ingestort, wat heeft geleid tot de dood van minstens negen personen, inclusief ingenieurs die op de locatie werken. Dit dodental zal naar verwachting stijgen.

Acht personen zijn gewond geraakt en worden behandeld in ziekenhuizen in Villavicencio.

De onvoltooide brug, onderdeel van een groot infrastructuurproject op de drukke route Bogotá naar Villavicencio, stortte 's middags in waardoor kolommen van beton en staal in de smalle Ríonegro-kloof verdwenen ter hoogte van Kilometer 64. De brug bevond zich op slechts 20 meter van  voltooiing.




De afstand tussen Bogotá en Villavicencio is 86 kilometer, maar gezien het moeilijke terrein kan de reistijd maximaal vier uur bedragen. De weg staat ook bekend als zeer smal en steil, op 2.000 meter dalend van Sabana de Bogotá, om de laaglanden van de oostelijke vlaktes te bereiken.

Reddingsteams op de plaats van het ongeval hebben drie lichamen uit het puin getrokken, vermoedelijk medewerkers van het wegenconcessiebedrijf Covinandes.



Volgens een ooggetuige van de politie werkten op het moment van de ineenstorting minstens 16 personen aan de brug. De brug moet een van de technische hoogstandjes worden van de 4e generatie snelwegmodernisering in Colombia. De zogenaamde Vía al Llano verbindt de hoofdstad met het olie- en landbouwkundig rijke Llanos Orientales.


Vorig jaar november heeft president Juan Manuel Santos een van de langste van 20 tunnels van de snelweg ingewijd en de brug bezocht die dit jaar zou worden voltooid. Zijn bezoek viel samen met het religieuze feest van de Virgin de Chirajara, de gemeente waar de brug wordt gebouwd.

Ongeveer 12.000 voertuigen gebruiken de Vía al Llano elke dag en die telt drie tolpunten, ambulance-, politie- en sleepwagendiensten. De snelweg was maandagmiddag gesloten om het werk van de reddingsploegen te vergemakkelijken.




(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/Twitter/YouTube/El Tiempo/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten