dinsdag 16 januari 2018

'Keti Koti niet vieren op zondag 1 juli, maar maandag 2 juli, is discriminatoir'...

'Dit is een zeer beledigend besluit waarbij de christelijke dag voorkeur krijgt'

'Dat besluit wordt gebruikt als sluipmoordenaar om wintiactiviteiten te muilkorven op zondag, waardoor de christelijke kerk zegeviert'


De herdenking van 1 juli Keti Koti valt dit jaar op een zondag. Volgens het Staatsbesluit van 2007 is bepaald, dat als 1 juli Keti Koti op een zondag of een algemeen erkende christelijke feestdag valt, de herdenking op de daaropvolgende dag gevierd moet worden. Dit betekent dat alle activiteiten rond de herdenking verschoven worden naar maandag 2 juli.

Voor Juliën Zaalman van de winti religieuze Stichting Tata Kwasi ku Tata Tinsensi werkt dit besluit discriminatoir. 'Dit is een zeer beledigend besluit waarbij de christelijke dag voorkeur krijgt', zegt Zaalman dinsdag 16 januari 2018 in de Ware Tijd. 

'De zondagse rustdag heeft te maken met het naar de kerk gaan, waarbij die activiteiten niet verstoord mogen worden. Dat besluit wordt gebruikt als een sluipmoordenaar om wintiactiviteiten te muilkorven op de zondag, waardoor de christelijke kerk zegeviert.'

Op 1 juli worden diverse culturele activiteiten gehouden. Naks, die in de ochtend haar traditionele Tak Tangi in het Surinaams Museum te Fort Zeelandia houdt, zal haar activiteit niet verschuiven naar maandag. 'Ik heb niet begrepen dat we verplicht zijn om onze activiteiten op maandag te houden. De overheid kan ons niet verplichten om onze activiteiten te verschuiven', zegt Naks-voorzitster Siegmien Staphorst. Zij wordt ondersteund door Iwan Wijngaarde van de Feydrasi fu Afrikan Srananman. De feydrasi houdt rond hetzelfde tijdstip als Naks een kranslegging met bijbehorende culturele optredens en toespraken bij het Kwakoeplein. Wijngaarde geeft net als Staphorst aan, dat de extra vrije dag door de overheid is gegeven vanwege de bijzonderheid van die dag, 'Afschaffing van slavernij'.

Zaalman geeft aan dat zijn zienswijze op het besluit puur cultureel-religieus is. 'De culturele organisaties bekijken het vanuit hun culturele waarde. Vroeger mochten bijzonderheden van de wintireligie en het christelijk geloof niet samenvallen op een zondagse rustdag of christelijke feestdag.'  Hij vindt het een kwalijke zaak, dat dit besluit anno 2018 gehandhaafd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten