dinsdag 16 januari 2018

Journalist Van Maele en Trouw richten pijlen weer op de Surinaamsche bank (DSB)

Nederlandse Rabobank waarschuwt klanten voor solvabiliteitsproblemen DSB


Klanten van de Nederlandse Rabobank, die onlangs geld naar Suriname hebben overgemaakt via de Surinaamsche bank (DSB), werden door de de Rabobank gebeld hierover. De Rabobank waarschuwde hen middels voor de solvabiliteitsproblemen waarmee DSB momenteel worstelt en of ze de geldtransactie desondanks toch wilden laten doorgaan. Dat schrijft Dagblad Trouw maandag 15 januari 2018.

In dit artikel besteedt journalist Pieter van Maele, inmiddels vertrokken als correspondent uit Suriname, voor de tweede keer in korte tijd aandacht aan de DSB.

Twee maanden geleden schreef hij in Trouw, dat de grootste bank van Suriname op omvallen stond. De waarschuwing van de Rabobank komt, omdat uit het meest recente halfjaarrapport van DSB blijkt dat de instelling zich nog steeds in de gevarenzone bevindt.

De bank meldt over de eerste helft van 2017 weliswaar een bescheiden brutowinst van omgerekend zo'n 1,8 miljoen euro, maar die volstaat niet om de gigantische putten te dempen die de voorgaande jaren bij DSB zijn geslagen. Alleen al de overheid heeft een slordige 60 miljoen euro uitstaan aan schulden bij de financiële instelling die het momenteel niet kan terugbetalen.

Ook de solvabiliteitsratio, die uitdrukt in hoeverre de bank op termijn haar schulden kan terugbetalen, beantwoordt ondanks een opwaartse trend nog lang niet aan de minimumnorm die de Centrale Bank van Suriname stelt. De externe accountant van DSB herhaalt bijgevolg in dit nieuwste rapport de conclusie dat er 'gerede twijfel zou kunnen bestaan over de mogelijkheid van de bank om de bedrijfsactiviteiten duurzaam voort te zetten'.

Lees verder in Dagblad Trouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten