woensdag 10 januari 2018

Overleg Koninkrijk en Venezuela op Aruba over aanpak smokkel

'Eenzijdig afsluiten van grenzen draagt niet bij aan een goede relatie tussen de twee landen'


De Curaçaose regering keurt de handelwijze van Venezuela af en is tegelijkertijd teleurgesteld in het buurland. De regering reageert daarmee op het nieuws, dat de sluiting van de grenzen door Venezuela voor verkeer met de ABC-eilanden is verlengd, zo bericht vandaag, woensdag 10 januari 2018, het Antilliaans Dagblad.

In een persverklaring (zie onderaan) stelt de regering, dat Venezuela Curaçao nog niet formeel heeft geïnformeerd over de sluiting. Ook is dit niet formeel met het Koninkrijk gecommuniceerd, aldus een persverklaring. De regering heeft op zoek naar een toelichting weer contact gezocht met de Venezolaanse consul-generaal op het eiland.

Het kabinet heeft in de persverklaring zijn standpunt herhaald, dat een eenzijdig afsluiten van de grenzen niet bijdraagt aan een goede relatie tussen de twee landen. Het helpt volgens de Curaçaose regering ook niet om een oplossing te vinden voor de smokkelpraktijken.

Voor komende vrijdag staat er op Aruba een overleg tussen het Koninkrijk en Venezuela gepland om te praten over de wederzijdse aanpak van de smokkelhandel. De hoop is dan ook dat het overleg resulteert in het opschorten van de grenssluiting.


http://www.gobiernu.cw/nl/nieuws/persberichten/de-regering-blijft-van-mening-dat-de-eenzijdige-grenssluiting-niet-past-bij-goede-buurlandrelatie/

De regering blijft van mening dat de eenzijdige grenssluiting niet past bij goede buurlandrelatie

Geplaatst op 9 januari 2018 door Ministerie van Algemene Zaken en Minister President 
 
Willemstad- Minister-president Rhuggenaath heeft kennisgenomen van de tweets van Vice-President Tareck EL Aissami van Venezuela dat President Maduro de grenssluiting met Aruba, Curaçao en Bonaire zou hebben verlengd. Vooralsnog is door Venezuela hierover nog geen formele communicatie met het Koninkrijk of Curaçao geweest, wat teleurstellend is en nadrukkelijk wordt afgekeurd. Er is wederom contact geweest met de Consul-Generaal van Venezuela om een toelichting te vragen. Een formele melding of uitleg is nog niet gegeven.

De regering blijft van mening dat de eenzijdige grenssluiting door Venezuela niet past bij het streven naar goede buurlandrelatie en ook niet bijdraagt aan het vinden van een oplossing voor smokkelpraktijken. We erkennen dat er sprake kan zijn van smokkelpraktijken. Er vinden constructieve gesprekken plaats tussen het Koninkrijk en Venezuela om tot een oplossing voor de smokkel te komen. Zo is er vrijdag aanstaande op Aruba een overleg tussen het Koninkrijk en Venezuela over de wederzijdse aanpak van de smokkel. Wij gaan ervan uit dat, als er een gezamenlijke aanpak van de smokkel overeengekomen is, Venezuela de maatregelen zal terugdraaien. Het is van belang dat alle partijen samenwerken om tot een spoedige oplossing te komen.

De regering houdt de situatie en de gevolgen voor Curaçao nauw in de gaten. Tot nu toe zijn de gevolgen voor Curaçao beperkt, maar aanhoudende sluiting kan verreikende gevolgen hebben. In opdracht van de minister-president worden de benodigde stappen voorbereid. Door relevante diensten wordt ook gewerkt aan mogelijke aanvullende maatregelen die genomen zouden kunnen worden om illegale praktijken vanuit Venezuela aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten