zondag 21 januari 2018

'Maduro's actie tegen paar rooms-katholieke bisschoppen is voorbeeld van regering die zich tot tirannie wendt'

(Bron foto: Twitter)
Amerikaanse ambassadeur bij VN Nikki Haley haalt uit naar Venezolaanse president

Bisschop Basabe: 'Hij beschuldigt mij van het plegen van een misdaad, terwijl hij er zelf een pleegt'


De aanklacht van de Venezolaanse president Nicolas Maduro tegen een paar rooms-katholieke bisschoppen is het nieuwste voorbeeld van een regering die zich tot tirannie wendt, aldus de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley. 'Maduro's regering van geweld, onderdrukking, corruptie en faillissement blijft het Venezolaanse volk straffen', zei Haley vrijdag 19 januari 2018.

Een voedselcrisis en de daaropvolgende protesten tegen het regime, brachten Maduro ertoe de macht van zijn politieke tegenstanders, waaronder die in de nationale wetgevende macht, te verzwakken.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft als antwoord economische sancties opgelegd. Maduro is echter niet van koers veranderd en heeft zich nu gericht op rooms-katholieke bisschoppen die kritiek hadden op corruptie bij de overheid en voedseltekorten.

'Een duivel komt in een soutane om gewelddadige confrontaties op te roepen, om een burgeroorlog op te eisen', zei Maduro maandag, volgens het Catholic News Agency, CNA.

Aartsbisschop Lopez Castillo en bisschop Victory Hugo Basabe, de twee die door Maduro worden aangevallen, ontkennen dat ze hebben opgeroepen tot enig geweld. 'Maduro heeft woorden in mijn mond gestopt die ik nooit heb gezegd', zei Basabe. 'Wat erger is, is dat hij mij beschuldigt van het plegen van een misdaad terwijl hij er zelf een pleegt.'

Maduro wil dat de bisschoppen worden aangeklaagd volgens een wet inzake haatcriminaliteit opgesteld door de vervangende wetgevende macht, ingesteld door zijn politieke bondgenoten bij referendum onder een regen van protesten en boycots.

'Door zich te richten op religieuze leiders - die de vrede bevorderen en hoop geven aan gelovigen - blijft het regime tonen, dat het alleen maar om het behoud van zijn eigen kracht geeft en niets geeft om de fundamentele mensenrechten en het welzijn van zijn burgers', zei Haley.

'We blijven sterk staan aan de zijde van het Venezolaanse volk in hun strijd om hun democratie te herstellen tegenover een meedogenloze dictator.'

Basabe noemde Maduro's woede een teken van schuld. 'Ik wist dat mijn woorden aan zouden komen bij degenen die diep in hun geweten weten dat ze verantwoordelijk zijn voor de tragedie die dit volk, waar ik van hou, doormaakt', zei hij, volgens CNA. 'Hier ben ik in mijn eigen kerk met mijn enige wapens: mijn geloof in Christus en de zekerheid dat mijn leven in zijn handen is'

(Suriname Mirror/Washington Examiner)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten