zondag 21 januari 2018

Zes vroeg geboren baby's in AZP als gevolg besmetting met seratia bacterie overleden

(Bron foto: nwz.nl)
Microbioloog IJzerman: 'Er is iets mis gegaan bij de bereiding van medicatie'


Uit onderzoek is gebleken dat zes vroeg geboren baby's als gevolg van een besmetting met de Serratia Marcescens (deze valt niet onder de groep van ziekenhuisbacteriën) zijn overleden op de Neonatale Intensive Care Unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De baby's overleefden een bloedvergiftiging als gevolg van de besmetting niet. Dit maakte de directie vrijdagmiddag 19 januari 2018 tijdens een spoed persconferentie bekend, aldus de Ware Tijd en Starnieuws.

In de eerste twee weken van januari stierven zeven baby's, waarvan zes besmet waren. Zo blijkt uit het onderzoek. Eerder was gemeld dat het om acht ging. Op dit moment liggen er nog zeven besmette kinderen op de afdeling. Twee mogen indien hun toestand hetzelfde blijft of verder verbetert over twee dagen naar huis, terwijl een het goed maakt maar toch nog heel erg ziek is.

Volgens Ed IJzerman, microbioloog, is er iets mis gegaan bij de bereiding van medicatie. 'De bacterie is mogelijk in de medicatieruimte terechtgekomen via handencontact of via de airco. Het is allemaal nog in onderzoek. Maar, in ieder geval, wat er gebeurd is, is dat op de plek waar de medicijnbereiding plaatsvond de bacterie zich heeft kunnen vestigen.'

De besmette kinderen maken een bloedvergiftiging door, lichtte IJzerman toe. 'We hebben de bacterie gevonden in de bloedbaan van de kinderen. Dat verslechtert hun klinische situatie. Sommige van die kinderen zijn overleden. Je kunt daarmee zeggen dat het waarschijnlijk is dat deze bacterie heeft bijgedragen aan het overlijden van de kinderen. Ik denk niet dat autopsie op deze kinderen een toegevoegde waarde heeft aan de bevindingen die wij hebben gedaan tijdens hun leven. Het moment dat je een bloedvergiftiging doormaakt, is het risico op overlijden, ook bij mensen met een natuurlijke weerstand, al hoog. En deze kinderen die prematuur zijn, nog geen goed ontwikkeld immuunsysteem hebben, dan kun je je voorstellen dat een bloedvergiftiging bij deze kinderen het risico op overlijden duidelijk doet toenemen.'

Volgende week zal samen met vertegenwoordigers van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) opnieuw gekeken worden naar de onderzoeksresultaten.

Het ziekenhuis heeft om verdere verspreiding van de bacterie diverse maatregelen getroffen.

Vandaag in De Telegraaf: 

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1565304/zes-baby-s-overleden-in-ziekenhuis-paramaribo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten