zondag 21 januari 2018

70-Jarige Spaanse priester Pablo Zabala al 24 jaar werkzaam in de Peruaanse Amazone

De meeste mensen in zijn kerkbanken zijn goudzoekers en sekswerkers in Boca Colorado

(Bron foto's: AP/Rodrigo Abd)

Vader Pablo Zabala is een 70-jarige Spaanse priester, die in een afgelegen deel van de wereld werkzaam is: de Peruaanse Amazone. De meeste mensen die zijn kerkbanken vullen zijn goudzoekers en sekswerkers in Boca Colorado - een gebied dat sommigen doet denken aan de California Gold Rush. 

Voordat Zabala in de Amazone begon te dienen, vergeleken zijn volgelingen het met Sodom en Gomorrah. 'God is in alle gebieden', zei Zabala, en dat hij een roeping voelde om te dienen met 'het leven van het gewone volk , aldus The Associated Press, AP.

Zabala, een voormalig bioloog, heeft de afgelopen 24 jaar in de Amazone geleefd, waarvan er 10 zijn besteed aan de parochie in Boca Colorado, onderdeel van de regio Madre de Dios.
Paus Franciscus bezocht vrijdag de hoofdstad van de regio, Puerto Maldonado. Tijdens zijn bediening heeft hij gezien, hoe mijnwerkers hun families ondersteunen door hun handel, vooral omdat ze geen andere mogelijkheid hebben om te werken. Armoede, merkte Zabala op, heeft duizenden in mijnbouw of prostitutie gebracht.


Volgens AP gebruiken mijnwerkers in het gebied kwik dat is geïnfiltreerd in de lokale watersystemen. Bovendien hebben de mijnwerkers nieuwe wegen met zich meegebracht die gezorgd hebben voor de nodige kaalkap in het regenwoud.

Zabala heeft echter nauw samengewerkt met de lokale bevolking. Hij merkte op, dat de vrouwen in de stad hebben bijgedragen aan de bouw van twee kerken. Bovendien geeft Zabala de ondersteuning die hij kan bieden aan de mijnwerkers, meestal in de vorm van een luisterend oor. Echter, bij gelegenheid is het de taak van de plaatselijke priester om eenzame mijnwerkers te begraven die verstrikt zijn geraakt in lokale conflicten.

'Hij is hier voor de moeilijke momenten', zei Juana Roque, een lokale vrouw die met haar familie in de mijnbouwkampen woont.

De paus bezocht zaterdag de regio Madre de Dios, en had een ontmoeting met Amazone inheemsen, de bevolking van Puerto Maldonado en een tehuis voor weeskinderen. Tijdens een ontmoeting met leden van de Amazone-gemeenschap, reikte hij exemplaren uit van zijn uit 2015 daterende encycliek Laudato si'en merkte op, dat 'de verdediging van de aarde geen ander doel heeft dan de verdediging van het leven'. 

Hij sprak ook over de wanhoop van armoede die ertoe heeft geleid dat velen goud zijn gaan zoeken in de mijnen van de Amazone. Hij waarschuwde echter, dat goud kan veranderen in 'een valse god die menselijke offers eist', die 'mensen en instellingen kan bederven en het bos kan verwoesten'.

(Suriname Mirror/Crux Now/Catholic News Agency/Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten