zondag 21 januari 2018

Lokale journalist gedood op platteland van Brazilië na bedreigingen

Jefferson Pureza Lopes door twee mannen op motoren doodgeschoten in Edealina

'Autoriteiten moeten snel de moord op Jefferson Pureza Lopes onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht brengen'


Autoriteiten in de Braziliaanse deelstaat Goiás moeten een grondig onderzoek instellen naar de moord op gastheer Jefferson Pureza Lopes van de lokale radio en de verantwoordelijken voor het gerecht brengen, aldus het Committee to Protect Journalists.  

Lopes werd gedood in de nacht van 17 januari toen twee mannen op motorfietsen naar zijn huis in Edealina reden, een stad van ongeveer 4.000 mensen ten zuidwesten van Brasilia, en hem doodschoten terwijl hij bij een halfopen deur zat te kijken naar televisie, aldus de politie en nieuwsberichten.



Vrienden en collega's vertelden de lokale nieuwssite Globo en CPJ dat Lopes, die vaak kritisch was over lokale politici in zijn radioshow, meer dan een jaar voor zijn moord te maken kreeg met bedreigingen en andere vormen van intimidatie. Volgens de directeur van het radiostation, Cristina Leandro, meldde Lopes de bedreigingen bij de politie, maar de rechtszaken waren om procedurele redenen gestagneerd.

Lopes is de tweede journalist die deze week in Brazilië is vermoord, na de moord op Ueliton Bayer Brizonin in de Amazonestaat Rondonia op 16 januari. 'Dit is de tweede moord op een journalist in één week en dient als een grimmige herinnering aan de gevaren die Braziliaanse journalisten tegenkomen in plattelandsgebieden', zei CPJ adjunct-directeur Robert Mahoney in New York. 'Braziliaanse autoriteiten moeten snel de moord op Jefferson Pureza Lopes onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht brengen.'

De Staatspolitie vertelde CPJ dat agenten van vijf verschillende korpsen naar het gebied zijn gestuurd om te helpen met het onderzoek, maar zij weigerden verdere details bekend te maken. 'Omdat hij voor de radio werkt, heeft hij vijanden in de stad, maar we hebben nog niet kunnen vaststellen wie de moordenaar was', vertelde Queops Barreto, de politieagent die het onderzoek leidt, aan Globo TV.

'Zijn programma was controversieel, maar dat betekent niet dat het verband hield met zijn moord', voegde Barreto toe. 'Dit wordt allemaal opgehelderd door onderzoek.' 

Lopes, 39, werkte als radiopresentator voor Beira Rio FM, een station in Edealina, dat eigendom is van een politieke rivaal van de huidige burgemeester van Edealina, vertelde een woordvoerder van de politie aan CPJ. Volgens de woordvoerder, die niet bevoegd was om zijn naam te geven, bekritiseerde Lopes regelmatig de zittende burgemeester.

Leandro bevestigde aan CPJ, dat Lopes een scherpe en constante criticus van lokale politici was, en wijdde veel van zijn dagelijkse één uur durende show, Voz do Povo (Stem van het Volk), om te benadrukken wat hij zag als corruptie of slecht bestuur door lokale politici.

Marlon Queiroz, co-host van Lopes en station DJ, vertelde het tv-station van Globo, dat Lopes regelmatig bedreigingen ontving. 'Sinds twee jaar krijgt hij bedreigingen, dagelijkse dreigementen via WhatsApp-berichten 'dat ik je familie zal beëindigen', zoiets,' zei Queiroz.

In de herfst van 2016 vertelde Leandro, dat het huis van Lopes werd beschoten. Enkele maanden laterm nadat Lopes een lokale politica in de ether bekritiseerde, zette haar man een pistool tegen Lopes' hoofd en zei hem te stoppen, volgens Leonardo. Het gebouw waar het station gevestigd is, werd ook in november in brand gestoken, de tweede van een dergelijke brandstichting in een jaar, zei Leandro. Het station is sinds de brand uit de lucht geweest, maar zou binnen 15 dagen weer online gaan, zei Leandro. Die plannen zijn nu in twijfel, zei ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten