zondag 21 januari 2018

Shahuindo-mijn in Peru van Canadees goudmijnbedrijf Tahoe zou dorp hebben verontreinigd

Tahoe ontkent dat zware regenval heeft geleid tot een overstroming in haar goudmijn in Peru


Het Canadese goudmijnbedrijf Tahoe Resources Inc. ontkent berichten, dat zware regenval heeft geleid tot een overstroming in haar goudmijn in Peru, waardoor er in de omgeving waterverontreiniging plaatsvond. Een van die berichten die donderdag 18 januari 2018 op de lokale nieuwssite Cajabamba Peru werd gepubliceerd, beweerde dat een 'uitloogkuil' ('leaching pit) was overgelopen in Tahoe's Shahuindo-mijn, waarbij een nabijgelegen dorp met giftige materialen werd overspoeld. 

Leaching is een industrieel proces dat chemicaliën zoals natriumcyanide gebruikt om metalen uit erts te winnen en wordt veelvuldig gebruikt in mijnen over de hele wereld. 


In een vrijdag uitgebracht persbericht (zie hierna) stelt de in Nevada gevestigde Tahoe, dat de Peruaanse milieuregulator de site heeft bezocht om 'een ongegronde klacht' te onderzoeken dat de uitloogvijver in gevaar was en monsters heeft genomen om te controleren op verontreiniging. Tahoe voegde eraan toe, dat het Agentschap voor Milieueffectbeoordeling en -controle (OEFA) aan het bedrijf heeft meegedeeld, dat de uitlooggroep 'niet is overstroomd en op geen enkele manier is aangetast'.




Het bedrijf zei echter, dat vanwege recente zware regenbuien een afwateringssloot, ontworpen om regenwater uit een deel van het mijncomplex van Shahuindo te houden, overstroomd was. 'Het regenwater heeft op geen enkel moment contact gehad met proceswater of enige verontreiniging door industriële activiteiten', aldus het bedrijf. 


De regio waar het bedrijf in centraal Peru opereert, heeft de laatste tijd te maken gehad met overstromingen en modderstromen, zei Tahoe.

Het bedrijf startte de commerciële productie in Shahuindo in mei 2016. De mijn produceerde vorig jaar 79.000 ounces goud. De aandelen in Tahoe daalden vrijdag met 3,2 procent op de Toronto Stock Exchange en sloten af ​​op $ 5,56 per aandeel. De aandelen van het bedrijf stonden de afgelopen zes maanden onder zware druk en verloren ongeveer de helft van de waarde. 


In juli werd Tahoe gedwongen de productie op te schorten van haar vlaggenschip, de Escobal-zilvermijn in Guatemala. Het Hooggerechtshof van Guatemala schortte de mijnlicentie op nadat beweerd werd, dat plaatselijke inheemse bevolkingsgroepen niet voldoende werden geraadpleegd voordat Tahoe de vergunning kreeg.  

Eerder deze week kondigde het bedrijf aan dat het 250 banen bij de mijn van Escobal schrapt als een kostenbesparende maatregel.


(Suriname Mirror/The Globe and Mail/Scribd Suriname Mirror/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten