zaterdag 20 januari 2018

Meer dan 400.000 Venezolanen illegaal in Colombia

Slechts 126.000 van de Venezolaanse migranten hebben een visum

Colombia gaat gebukt onder steeds verslechterende migrantencrisis


Verdreven door de voortdurende economische en politieke crisis in Venezuela, worden meer dan 400.000 Venezolanen verondersteld illegaal in Colombia te verblijven. De migrantencrisis kan erger worden. Volgens de Colombiaanse migratiedirecteur Christian Kruger waren ongeveer 550.000 Venezolanen vermoedelijk eind 2017 in Colombia. Dit is 210.000 meer dan in 2016, zei de migratieverantwoordelijke.

De meerderheid van de Venezolanen in Colombia is illegaal, ontsnapt aan voedseltekorten en extreem politiek geweld in hun land. Lokale media hebben gewaarschuwd dat de migratiecrisis dit jaar zou kunnen verslechteren.

Een onbekend aantal van de 6 miljoen Colombianen die in het buurland wonen, zou ook zijn teruggekeerd in een poging te ontsnappen aan de tekorten en het geweld die Venezuela teisteren. Slechts 126.000 van de Venezolaanse migranten hebben een visum, de rest wordt verondersteld illegaal aan de Colombiaanse kant van de poreuze 1.380-mijlsgrens te blijven.



De massale migratie legt een enorme druk op de Colombiaanse autoriteiten die al te maken hadden met meer dan 50.000 mensen die vorig jaar ontheemd zijn geraakt.

Volgens de Ombudsman stierven vorig jaar minstens twee Venezolaanse baby's aan de honger in de Caribische regio van Colombia.

In totaal registreerden migratieautoriteiten 1,3 miljoen Venezolanen die Colombia binnenkwamen in 2017. De meerderheid van deze mensen kwam terug na de aankoop van voedsel of medicijnen in een van de steden in het grensgebied.

Honderdduizenden gebruikten Colombia als een hub om naar andere landen te reizen, volgens het rapport van de migratieautoriteit. Nog eens 69.000 Venezolaanse burgers kregen een voorlopig verblijfsvisum dat in juli werd geïntroduceerd. Ongeveer 1.500 Venezolanen werden teruggestuurd naar hun land, omdat ze illegaal aan het werk waren. Meer dan 600 werkgevers werden beboet wegens het illegaal tewerkstellen van Venezolanen, vaak onder het minimumloon.

De Verenigde Naties hebben de Colombiaanse president Juan Manuel Santos vorige week meer hulp geboden om de crisis het hoofd te bieden. 

(Suriname Mirrror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten