dinsdag 19 december 2017

OM eist forse celstraffen tegen vier mannen voor bezit krapé-eieren

Openbaar Ministerie lijkt met eisen waarschuwend signaal af te willen geven


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren forse celstraffen geëist tegen vier mannen voor het in bezit hebben van duizenden eieren van de bedreigde, beschermde groene zeeschildpad ofwel krapé (Chelonia mydas). Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 19 december 2017.

Tegen de verdachten R.A. en S.J. werd een celstraf van 1 jaar en 6 maanden met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. H.P. hoorde een straf van 12 maanden geheel onvoorwaardelijk tegen zich eisen en B.M. riskeert 12 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van 3 jaar.

Deze verdachten werden op 9 februari aangehouden met krapé-eieren in hun bezit. De verdachte J. had A. en M. benaderd om de eieren te vervoeren met hun boten. In de boot van verdachte A. werden 7.500 stuks eieren onderschept, terwijl in de boot van M/ 16.000 eieren werden aangetroffen. P. had één van de bootbestuurders geholpen bij het inladen.

Advocaat Krish Bhoendie voerde aan, dat de Officier van Justitie aan zijn cliënt ten laste heeft gelegd 23.500 krapé-eieren te hebben vervoerd. Maar, hij zou 7.500 eieren hebben vervoerd. Hij concludeerde, dat de dagvaarding niet in overeenstemming is met de werkelijke hoeveelheid. De Officier van Justitie heeft de hoeveelheid van beide boten opgeteld.

De advocaat verzocht de rechter om de straf te willen matigen, zodat de verdachten naar huis kunnen gaan. De verdachten zitten al 10 maanden en 9 dagen in arrest.

De rechter heeft M. vanwege zijn gezondheidssituatie en vooruitlopend op de uitspraak gisteren  voorlopig in vrijheid gesteld.

Op 22 januari wordt de behandeling voortgezet. De verdachten A., J. en P. blijven aangehouden. De advocaat van P. was niet aanwezig tijdens de behandeling. Hij zal op de volgende zitting de gelegenheid krijgen om te pleiten voor zijn cliënt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten