dinsdag 12 december 2017

Glyfosaat per januari 2019 in Suriname verboden

Europese Unie heeft eind november 2017 besloten om glyfosaat vijf jaar langer toe te staan


Glyfosaat, een pesticide die veel gebruikt wordt in de landbouw, zal per januari 2019 worden verboden. Dit zei minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij gisteren in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 12 december 2017

Er waren vragen gesteld over de schadelijke werking van dit onkruidverdelgingsmiddel. De minister legde uit, dat er veel van deze chemicaliën in de handel zijn.

Er is een jaar voorbereidingstijd om het verdelgingsmiddel te verbieden.

De Europese Unie heeft eind november 2017 besloten om glyfosaat vijf jaar langer toe te staan. Een meerderheid van de EU-lidstaten stemde in met het voorstel van de Europese Commissie. Eerder dit jaar stelde de Commissie nog een verlenging van tien jaar voor. Dat voorstel haalde toen geen meerderheid. Een nieuw voorstel, waarin de toelating verkort werd tot vijf jaar, werd vorige maand ook verworpen. Achttien Europese lidstaten stemden voor, negen stemden tegen. Een lidstaat onthield zich van stemming.


Glyfosaat is de meest gebruikte onkruidbestrijder van Europa en is de werkzame stof in het middel Roundup van agrochemiebedrijf Monsanto. Glyfosaat is omstreden vanwege mogelijke gezondheidseffecten. Wereldgezondheidsorganisatie WHO concludeerde in 2015, dat het middel 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is bij mensen. Die conclusie werd vervolgens tegengesproken door onder meer de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) wees op het Europese besluit en vroeg de minister om de nieuwe inzichten mee te nemen in zijn overweging.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) merkte op, dat glyfosaat veel gebruikt wordt in de landbouw. Hij haalde aan dat er vergrijzing plaatsvindt in de landbouw en stelde voor om er vijf jaar over te doen om de pesticide te verbieden. Jogi zei verder, dat furodan en andere middelen die hier verboden zijn, gewoon gebruikt worden in Guyana. Oogluikend wordt import uit Guyana toegelaten. Indien een middel verboden wordt, moet er ook controle plaatsvinden op import van groenten uit andere landen.

(Suriname Mirror/Starnieuws/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten