dinsdag 12 december 2017

China wil sneltreinverbindingen in Suriname aanleggen die aansluiten op landen rond Suriname

'Met toekomstige treinverbindingen wordt Suriname meegenomen in ontwikkeling Zuid-Amerika'


China zou graag sneltreinverbindingen in Suriname willen aanleggen die aansluiten op de landen rond Suriname. Voor zijn economische expansie wil China vanuit het One Belt One Road Initiative (OBOR) ook in Zuid-Amerika weg- en zeeverbindingen aanleggen. Door de toekomstige treinverbindingen 'van noord tot zuid en van oost tot west' wordt Suriname volledig meegenomen in de ontwikkeling van Zuid-Amerika, zei professor Jiang Shixue, hoofd van het Centrum voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Universiteit van Shanghai, donderdag tijdens een seminar over de relatie tussen China en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, aldus de Ware Tijd dinsdag 12 december 2017.

Er moeten treinen gaan rijden tussen Suriname, Frans-Guyana, Guyana, Brazilië en Venezuela 'en verder richting de rest van Centraal-Amerika'.

Dit mega-infrastructurele project zal leiden tot werkgelegenheid, bedrijvigheid voor toeleveranciers en regionale integratie.

'Op zich een goed voornemen', zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. Maar, hij bekijkt de zaak ook kritisch. 'Suriname heeft momenteel geen ruimte meer om de grote leningen te sluiten die nodig zullen zijn om een dergelijk project uit te voeren. Wat wij nu nodig hebben, is de begroting van de overheid opschonen. Daarna moeten wij als land nagaan hoe wij onze productiviteit per direct kunnen verhogen.'

Statistieken van de Centrale Bank van Suriname wijzen uit, dat er jaarlijks tussen twintig en dertig miljoen Amerikaanse dollar aan investeringen uit China in Suriname worden gedaan, volgens Ramautarsing 'voornamelijk in de handel'.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei tijdens het seminar, dat Suriname openstaat voor investeringen in diverse productiesectoren, van landbouw tot mijnbouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten