dinsdag 28 november 2017

Tsang (NDP): 'Alvorens export rondhout te stoppen eerst tarieven export verwerkt hout in orde maken'

'De staat ontvangt niets op de export van verwerkt hout'


NDP-parlementariër Stephen Tsang wil dat de regering het tarief voor de export van verwerkt hout eerst in orde maakt, alvorens zij op 15 januari definitief de export van rondhout stopzet. Tsang voerde tijdens de begrotingsbehandeling maandag in de De Nationale Assemblee aan voorstander te zijn van de stopzetting van de export van rondhout, maar te beseffen dat dit op het moment de enige bron van inkomsten is voor de staat. Dit bericht het Dagblad Suriname dinsdag 28 november 2017.

'Ik stel voor dat wij de tarieven voor de export van verwerkt hout eerst in place hebben, voordat wij de export van rondhout stop zetten. De staat ontvangt niets op de export van verwerkt hout', stelde de parlementariër.

Volgens hem kan vooral het transport van rondhout in de avonduren gebeuren, waardoor het verkeer ook ontlast wordt.

De maatregel is uitgesteld naar 15 januari, omdat de houtsector meer tijd heeft gevraagd om haar financiële zaken in orde te maken. Het gaat om de verhoging van de fiscale waarde voor rondhout én de stopzetting van de export van rondhout van twee houtsoorten, die per 1 december 2017 zouden ingaan. De ondernemers hebben aangevoerd, dat ze wat meer tijd nodig hebben om lopende (prijs)afspraken met derden te kunnen nakomen, zonder zelf in financiële problemen te geraken.

Export van de meeste soorten rondhout is in nagenoeg alle landen van de wereld verboden. Dit maakt de export voor rondhout uit Suriname tot een zeer lucratieve bezigheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten