donderdag 9 november 2017

Algeheel verbod op abortus in Brazilië

(Bron foto: EPA)
Ook vrouwen die zwanger zijn geraakt na verkrachting mogen geen abortus ondergaan

- Congres stemt met 18 tegen 1 voor wetswijziging 
- Enige tegenstem van de enige vrouw, Erika Kokay


Een commissie van het Braziliaanse Congres heeft gisteren, woensdag 8 november 2017, voor een wetswijziging gestemd waarmee er een algeheel verbod op abortus komt. Door de wet mogen ook vrouwen die zwanger zijn geraakt na verkrachting geen abortus ondergaan. 

Het congres stemde met 18 tegen 1 voor wijziging van de wet. Saillant detail: de enige tegenstem kwam van de enige vrouw die bij de stemming aanwezig was, Erika Kokay.


Het Congres was oorspronkelijk bij elkaar gekomen om te praten over verlenging van het zwangerschapsverlof bij moeders van te vroeg geboren baby’s. In het overwegend rooms-katholieke Brazilië was abortus in principe al verboden, maar voor sommige situaties gold een uitzondering. Zo mochten vrouwen die zwanger waren geraakt na verkrachting wel tot abortus overgaan. Verder was abortus ook toegestaan in situaties waarin het leven van de zwangere vrouw in gevaar was. Ook in die gevallen is abortus nu dus verboden.


Jaarlijks worden in Brazilië meer dan een miljoen abortussen gepleegd, meestal in illegale klinieken waar de hygiëne te wensen over laat. Duizenden vrouwen komen ieder jaar vanuit daar in het ziekenhuis terecht. Toch heeft het Congres besloten dat ook de uitzonderingen die nu gelden teniet moeten worden gedaan.

'Abortus verdedigen is een satanische, kwaadaardige en vernietigende daad', zo verklaarde congreslid Pastor Eurico tegenover de commissie, terwijl hij een replica van een 12 weken oude foetus in zijn handen had.

Herziening van de abortuswet vereist een twee derde meerderheid in beide kamers. Waarnemers geloven, dat het mogelijk is dat invoering van deze wet wordt uitgeruild met wetsvoorstellen van andere partijen.


(Suriname Mirror/AD/Metro Nieuws/mdemulher.abril.com.br/Twitter/Folha de S. Paulo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten