donderdag 9 november 2017

Ministerie van Onderwijs werkt aan afbouw onderwijzersakte

FOLS-president Nerkust: 'Ik ben bezorgd over deze ontwikkeling, waar koerst beleid naar toe?'


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is bezig de onderwijzersakte af te bouwen. Studenten die zich hadden willen inschrijven voor de opleiding zitten met de handen in het haar, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 9 november 2017. Het ministerie heeft besloten om geen inschrijvingen voor het eerste jaar meer aan te nemen. 

Zij die al les geven en de Kweek A-bevoegdheid hebben, konden een upgradingsopleiding volgen voor de onderwijzersakte. Er zijn voor dit schooljaar geen inschrijvingen aangenomen. Studenten, afgestudeerd van ACI (Albert Cameron Instituut), CPI (Christelijk Pedagogisch Instituut) en SPI ( Surinaams Pedagogisch Instituut), die de opleiding 'de nieuwe leerkracht' hebben afgerond, mogen wel verder studeren aan de opleiding Onderwijzersakte.

De nieuwe leerkracht is een samensmelting van de Kweek A en Kweek B-opleidingen die tot en met 2013 nog werden gehanteerd.

Marcelino Nerkust, docent op de opleiding Onderwijzers-akte en president van de FOLS (Federatie van Leerkrachten in Suriname), is benieuwd wat de argumenten van het ministerie zijn. 'Ik ben ook bezorgd over deze ontwikkeling. Wat doe je met de nieuwe aanwas als je afbouwt? Ik vraag me af waar het beleid naar toe koerst.'

De vernieuwing van de opleiding van leerkrachten voor het basisonderwijs moet leiden tot een vierjarige bachelor opleiding. Studenten van alle niveaus worden opgeleid op HBO-niveau met als toelatingseis een afgeronde VOS-opleiding. Dit traject is zo uitgezet dat alle betrokkenen voldoende tijd hebben mee te groeien en ervaring op te doen met de vernieuwingen. Daarom is gekozen voor meerdere fasen van vernieuwing. Hoe hoger de fase, hoe strenger de toelatingseisen. Dit staat in een voorstel van 2012 om de vernieuwingen binnen het Kweekschool-onderwijs (nu Pedagogische Instituten) door te voeren.

Tijdens de startfase zijn de vernieuwingen bij de kweekscholen op mbo-niveau doorgevoerd. De toelatingseisen gaan geleidelijk aan omhoog: eerst naar een uniforme toelatingseis van het MULO-diploma. In de eindfase wordt de overstap gemaakt naar een hogere beroepsopleiding. De toelatingseis wordt dan minimaal HAVO-diploma of daaraan gelijkgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten