donderdag 9 november 2017

Directrice ‘De Papegaaitjes’ veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf van 12 maanden

Directrice verantwoordelijk gehouden voor dood 3 maanden jonge baby
 
Ook voorwaardelijke straf voor leidster van de baby-afdeling


Sherida Doorstam, directrice van dagopvang en Peuterschool ‘De Papegaaitjes’, is woensdag 8 november 2017, door de kantonrechter veroordeeld toe een gevangenisstraf van twaalf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De rechter acht wettig en overtuigend bewezen dat zij hoofdelijk aansprakelijk is of aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van de toen drie maanden oude baby, Riff Kent, op 13 oktober 2014. Het kind is in het oppashuis door verstikking om het leven gekomen. 

Ook de leidster van de baby-afdeling, Joany Leter, werd een voorwaardelijke straf van zes maanden met een proeftijd van 1 jaar opgelegd. Een tweede medewerkster S.A. is integraal vrijgesproken. Deze medewerkster had als laatste het kind gevoed.

De rechter heeft het de directrice, die ten tijde van het incident niet ter plekke, was zwaar aangerekend, dat ze haar medewerksters had opgedragen niets te ondernemen totdat ze zelf ter plekke was. Dit terwijl aan haar was doorgegeven dat het niet goed ging met het kind. Hierdoor is kostbare tijd om medische hulp te verlenen verloren gegaan wat vermoedelijk heeft bijgedragen aan het overlijden van de baby.

Ook wordt het de directrice kwalijk genomen, dat ze de medewerksters had aangezet leugenachtige verklaringen bij de politie af te leggen. Zo moesten ze verklaren dat het kind niet in de crèche is overleden. Naderhand zijn de medewerkster op hun verklaring teruggekomen, nadat ze flink aan de tand werden gevoeld door de politie.

Mede op aandringen van de ouders van de baby werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Volgens Maureen Nibte, advocate van de nabestaanden, heeft de rechter met betrekking tot de straf van Leter heeft overwogen dat deze medewerkster zelf heeft verklaard dat het kind al de hele dag huilde maar niemand zich over hem bekommerde.

Leter heeft oprechte spijt betuigd en aangegeven dat ze inderdaad nalatig is geweest met betrekking tot de zorg van de baby. 'Ze gaf toe dat indien de zorg over de baby adequaat was geweest, het niet zover zou zijn gekomen', aldus Nibte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten