donderdag 9 november 2017

Sandew Hira: 'Opmerking bisschop volstrekt immoreel'

(Bron foto: Dagblad Suriname)
'Verzoening en dialoog niets te maken hebben met het 8 decemberstrafproces'



Sandew Hira, broer van advocaat John Baboeram, één van de vermoorde mannen op 8 december 1982, is het niet eens met de zienswijze van bisschop Karel Choennie, dat het houden van de nationale conferentie over dialoog, verzoening, waarheidsvinding en gerechtigheid op de vooravond van de 35e herdenking van de 8 decembermoorden van gebrek aan respect getuigt voor de slachtoffers van 8 december 1982 en hun nabestaanden.

'Het argument dat zij zich gekwetst voelen, is een argument dat moreel volstrekt niet acceptabel is. Als je zegt: ‘Ik voel met je mee’. Dan ben je gekwetst, omdat iemand met je meevoelt? Wat voor mensen zijn dat? Dat is toch volstrekt immoreel. Als je een conferentie of event organiseert over politiek geweld en gevoelige dingen die zich hebben voorgedaan, dan doe je dat op de momenten waarop de gevoelige dingen hebben plaatsgevonden. Je kunt 8 december niet herdenken op 16 januari', zei Hira, pseudoniem van Dew Baboeram, dinsdag op een persconferentie van het Comité en de Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 9 november 2017.

Het comité en de commissie hebben besloten om de nationale conferentie van 6 december te verschuiven naar 9 december.

Volgens Hira is hij recent nog gestart met het benaderen van andere nabestaanden van de 8 decembermoorden om ook hun verhaal te vertellen op de nationale conferentie.

Hira benadrukt, dat verzoening en dialoog niets te maken hebben met het 8 decemberstrafproces, waar 6 verdachten afzonderlijk 20 jaar gevangenisstraf riskeren. 'Ook als er geen rechtszaak zou zijn, is dialoog een methode om een probleem op te lossen van politiek geweld', stelt hij.

Volgens hem is politiek geweld, geweld dat toegepast wordt als gevolg van politieke conflicten, terwijl bij crimineel geweld een individu geweld toepast op een andere bij criminele activiteiten als diefstal en moord. 'Crimineel geweld los je via de rechtszaal op. Politiek geweld is niet oplosbaar via de rechtszaal. Zelfs Elgin erkent dat in zijn requisitoir', aldus Hira. Het ligt volgens hem echter niet bij het comité om te oordelen over de strafmaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten