donderdag 9 november 2017

Suriname wil samenwerking met Israël uitdiepen

'Israël kan bijvoorbeeld op het gebied van cyber security een rol spelen'




Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft woensdag de opening verricht van de Israël – Suriname Technology and Investment Conference 2017. Deze conferentie, 8, 9 en 10 november, wordt samen met de Caribbean Israël Leaderschip Coalition (CILC) georganiseerd. Het is de eerste keer dat negen bedrijven uit Israël een 'business match' komen doen met de Surinaamse overheid en ondernemers. Naast Suriname en Israël neemt ook Barbados deel aan de conferentie.


Het is de bedoeling dat een samenwerking op gang komt in de private sector, de overheid en de verschillende landen. De nadruk ligt op technologie en landbouw, omdat Israël op dit gebied vergevorderd is. 'Ook op het gebied van cyber security heeft Israël ruime ervaring. Wat we niet weten is dat veel banken worden gehackt. Zelfs overheden worden gehackt. Het is goed voor elk land om beveiligd te zijn en daarin kunnen de Israëliërs ook een rol spelen', zegt Kelvin Jon Ming, CILC-vertegenwoordiger.

Hij verwacht dat Israël een wezenlijke bijdrage kan leveren, omdat het geïnteresseerd is in Suriname. 'Suriname heeft het land en zij hebben de technologie. Ze hebben een grote belangstelling voor het land, omdat ze de potentie van Suriname kennen', meent Jon Ming.

Welzijn vertelt dat de relatie tussen Suriname en Israël al lang bestaat. 'We hebben lang voor de onafhankelijkheid van beide landen een verbintenis. Bijna 400 jaar geleden, was Suriname een veilige haven voor joden die vluchtten vanuit Europa. De nakomelingen van de joden vinden we in alle delen van onze gemeenschap. Dit bevestigt een andere belangrijke waarde in onze natie namelijk vrede, respect voor elkaar ongeacht religie, etniciteit, culturele en politieke achtergrond', zegt Welzijn.

De regering is ook blij met het partnerschap met Barbados, om gezamenlijke gronden te vinden om technologische kennis en kunde te delen en om de basis te leggen voor toekomstige investeringen en handel.

Erez Zaionce, die namens de delegatie uit Israël het woord heeft gevoerd, zegt dat als er specifieke kennis gewenst is die niet aanwezig is in de missie die is afgereisd, er wel verder onderhandeld kan worden.

De basis is gelegd tijdens een missie van Suriname in Barbados, waarna de conferentie in Suriname is georganiseerd. Dit is een goed voorbeeld van het belang van het participeren van Surinamers bij missies in het buitenland, omdat ze volgens Welzijn daar de basis leggen. Hij benadrukt dat ondernemerschap de drijfveer van de economie is. Ondernemers moeten initiatief nemen en de overheid heeft de plicht om de ondernemers te faciliteren. De sectoren waar er bijzondere interesse voor is zijn agri-business, visserij, mijnbouw, toerisme, hernieuwbare energie, bouw en constructie, cyber security en miilieu technologie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten