woensdag 18 oktober 2017

Rechter in Honolulu, Hawaï, houdt Trump's inreisverbod tegen

Witte Huis: 'Het is een gevaarlijk onjuiste uitspraak'


Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft opnieuw een voornemen van de Amerikaanse president Donald Trump voor een inreisverbod tegengehouden. Rechter Derrick Watson in Honolulu, de hoofdstad van Hawaï, haalde een streep door de inreisbeperkingen. De kwestie waar het telkens om draait is of vijandigheid tegen moslims een reden voor een inreisverbod mag zijn.



De Amerikaanse regering heeft boos gereageerd op de nieuwe blokkade. Het Witte Huis spreekt van een 'gevaarlijk onjuiste' uitspraak en verwacht dat het inreisverbod het uiteindelijk toch haalt, als het voor een andere rechter komt. Het ministerie van Justitie noemt de uitspraak "onjuist" en zegt snel in beroep te gaan tegen het besluit.

Het is niet de eerste keer dat Hawaï met succes ingaat tegen het inreisverbod van de regering-Trump. In juli verwees een federale rechter van de eilandengroep een eerdere versie van het inreisverbod naar de prullenbak.

 President Trump probeert al sinds zijn aantreden mensen uit veelal islamitische landen buiten de deur te houden. Hij zegt daarmee terroristen te willen weren.

Het is de derde keer dat federale rechters de president dwarszitten. Dit keer moest de reisbeperking vandaag, woensdag 18 oktober 217, ingaan. Het betreft verboden voor inwoners van Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië, Tsjaad en Noord-Korea, alsmede voor enkele regeringsvertegenwoordigers van Venezuela. 'Amerika veilig maken heeft voor mij de hoogste prioriteit', meldde Trump vorige maand toen het nieuwe verbod werd aangekondigd.

Trump bepaalde in januari per decreet dat vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Syrië, Soedan en Jemen voor onbepaalde tijd werden geweerd om daarmee terrorisme te voorkomen. Het inreisverbod kon rekenen op een storm aan bezwaren. Diverse federale rechters schoten het decreet af. Ook een afgezwakte tweede versie kon rekenen op verwerping door de rechterlijke macht.

(Suriname Mirror/Nu.nl/Los Angeles Times/NOS/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten