maandag 11 december 2017

Venezolaanse president Maduro sluit belangrijkste oppositiepartijen uit bij presidentsverkiezingen 2018

Maduro sluit partijen uit, omdat ze gemeenteraadsverkiezingen geboycot hebben

(Bron foto:EFE)

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt, dat de belangrijkste oppositiepartijen uitgesloten zijn bij de presidentsverkiezingen van 2018. Hij sluit hen uit, omdat ze de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren geboycot hebben. Zondag 10 decembber 2017 werden in driehonderd plaatsen lokale verkiezingen gehouden. 

De leiders van de drie oppositiepartijen (Acción Democrática, Primero Justicia en Voluntad Popular) kondigden in oktober aan de verkiezingen te boycotten, omdat ze geen vertrouwen hadden in een eerlijke strijd. De stembusgang wordt volgens hen gebruikt om de machtspositie van Maduro te verstevigen.

'Een partij die vandaag niet heeft meegedaan en heeft opgeroepen tot een boycot mag niet meer meedoen', zei Maduro. Hij houdt vol dat het Venezolaanse democratische proces eerlijk verloopt.
'Elke partij die niet heeft deelgenomen aan de verkiezingen vandaag en die opriep tot een boycot mag er niet meer aan deelnemen', zei de socialistische leider zondag op een persconferentie. Hij zegt dat het om een 'criterium van de nationale grondwettelijke vergadering' gaat. Die bestaat echter volledig uit aanhangers van het staatshoofd.


'We moeten ons nu voorbereiden op de presidentsverkiezingen', had Maduro eerder gezegd, toen de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen, door een groot deel van de oppositie geboycot, nog niet bekend waren.

Nu blijkt dat Madura gewonnen heeft in 'meer dan 300' van de 335 steden van het land. De socialistische leider maakte dat resultaat bekend tijdens een partijmeeting in Caracas.


De presidentsverkiezingen staan gepland in december 2018, maar ze zullen wellicht al een trimester eerder plaatsvinden.

Maduro, die verkozen werd in 2013, wil graag een tweede ambtstermijn, ondanks zijn lage populariteit. Het land bevindt zich in een ernstige economische crisis en Maduro krijgt internationaal kritiek op de manier waarop hij de bijhorende politieke crisis aanpakt.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn doorgaans weinig populair, en ook deze keer was er een lage opkomst: die bedroeg 47,32 procent volgens de kiesautoriteiten. De PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela), de partij van Maduro, bestuurt momenteel 242 steden, de oppositie slechts 76. De rest van de 335 steden is in handen van onafhankelijken. De drie belangijkste partijen van de Tafel van Democratische Eenheid (MUD, Mesa de la Unidad Democrática) - de koepel van oppositiepartijen - weigerden kandidaten vooruit te schuiven voor zondag. Toch namen enkele formaties er onafhankelijk aan deel.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/NOS/Time/YouTube/Twitter/El Tiempo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten