maandag 11 december 2017

Sandew Hira: 'Ik ga niet meer naar de herdenkingsdienst'

Hira beweert te zijn 'uitgenodigd om gekruisigd te worden'


'De hele bijeenkomst was duidelijk op mij gericht'....

 
'Wat kan ik ertegen doen? Niets, gewoon doorgaan met het goede werk. Ik heb gelukkig nog mensen om me heen die me ondersteunen. Maar, ik vind hun reactie helemaal niet leuk', zegt Sandew Hira (Dew Baboeram) vandaag, maandag 11 december 2017, op de website Suriname Herald (de website die columns van Hira en dergelijke publiceert) over het voorval afgelopen vrijdag bij de herdenkingsdienst in de Kathedraal Basiliek. 

Hiram wiens broer John Baboeram is vermoord op 8 december 1982, is bij de herdenkingsdienst van afgelopen vrijdag uitgejouwd door zijn familieleden en de overige nabestaanden. Ze vinden namelijk dat hij een verrader is. Hoewel hij en de leden van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld niet zijn weerhouden van de dienst, was hun aanwezigheid duidelijk niet gewenst. De groep moest een flinke scheldkanonnade aanhoren na afloop van de bijeenkomst.

Hira beweert, dat het een opgezette zaak was. 'Nu pas begrijp ik dat ik ben uitgenodigd om gekruisigd te worden. De hele bijeenkomst was duidelijk op mij gericht'. Maar, hij was niet uitgenodigd, de dienst was voor iedereen vrij toegankelijk.

Als directe nabestaande begrijpt hij dat er nog wrok is bij de overige familieleden. Toch is Hira ervan overtuigd dat een open en eerlijke dialoog, gevolgd door verzoening, de beste manier is om dit vraagstuk op te lossen. Dat systeem heeft naar zijn zeggen ook in andere landen goed uitgepakt.

Volgens hem is de Nationale Conferentie over Verzoening en Dialoog die zaterdag is georganiseerd door het comité, een goed voorbeeld daarvan. Hij stelt echter dat er nog een lange weg te gaan is. Op de vraag of hij de herdenkingssamenkomst weer zal bijwonen volgend jaar, zegt Hira het volgende: 'Ik wil dit niet voor een tweede keer meemaken, dus ik ga niet meer naar de herdenkingsdienst, zolang zij hun houding niet veranderen.' Het zou overigens meer voor de hand liggen, dat hìj wat aan zìjn doet...

(Suriname Mirrror/Suriname Herald)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten