donderdag 2 november 2017

LVV: 'Onmiddellijke actie van enorm belang voor garantie van vis in Surinaamse wateren'

Grootste probleem is illegale visserij, vissen in andere zones, dan vermeld op  vergunning


Na de actie van de visserscoöperatie Visserscollectief in de vroege morgen van afgelopen dinsdag heeft minister Soeresh Algoe van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), een spoedbijeenkomst gehouden. Rond de tafel zaten de bewindsman en zijn staf, directeur van de Kustwacht Suriname Jerry Slijngard, Ivan Graanoogst, commissielid Toewijzing SK-vergunning, en het bestuur van het Visserscollectief. Onmiddellijke actie is van enorm belang voor garantie van vis in Surinaamse wateren, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut. 

Het Visserscollectief heeft dinsdag, voorafgaand aan de spoedbijeenkomst, een onverwacht bezoek gebracht aan het ministerie van LVV. Deze groep vissers houden zich bezig met bevolkingsvisserij en daarbij horen de kust- en binnenwatervisserij.

Minister Soeresh Algoe heeft de groep ontvangen en aangehoord. De groep heeft een petitie ingediend waarin wordt gevraagd om een snelle aanpak van de problematiek die de bevolkings- of artisanalevisserij in het district Commewijne ondervinden.

De visserijsector in Suriname draagt bij aan de economische ontwikkeling van het land. In Suriname zijn drie visserijsoorten, zee-, kust- en binnenwatervisserij, deze worden weer onderverdeeld in categorieën. Voor de ontplooiing van visserijactiviteiten is het verplicht een visserijvergunning te hebben met uitzondering van sportvisserij. Aan één persoon wordt een vergunning gegeven voor één boot. Voor elk visserij soort is er een zone vastgesteld waar te mogen vissen. Duurzame visserij en ook het beheer zal zorgen dat mensen vis blijven eten op de wereld.

In Suriname is tegenwoordig schaarste aan jarikaba. Als er geen actie wordt ondernomen zullen andere vissoorten, zoals botervis, kandratiki en bang bang ook schaars worden.

Tijdens de bijeenkomst is gebrainstormd over de landelijke aanpak. Het voornaamste probleem zijn de illegale visserijactiviteiten, waarbij ebewust in andere zones, dan vermeld op de vergunning, wordt gevist. Dit heeft grote beïnvloeding op visbestanden met alle gevolgen van dien. Het ministerie van LVV en de Kustwacht zullen samen harde acties ondernemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten