maandag 16 oktober 2017

Surimep 2017 zonder deelname Surinaamse overheid en in Suriname opererende mijnbouwbedrijven

Minister Dodson: 'Suriname is nog niet gereed voor een dergelijke conferentie'...


Surimep, de driedaagse internationale mijnbouwconferentie, zal op 1 november zonder deelname van de Surinaamse overheid en de in Suriname opererende mijnbouwbedrijven beginnen. 'Wij vinden de conferentie prematuur', laat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen via het Nationaal Informatie Instituut weten, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 16 oktoberr 2017.

AME Trade, de in Engeland gevestigde organisator, is naar zeggen van Dodson hiervan op de hoogte gesteld, maar ze besloot er toch mee door te gaan. 'Wij hebben niets tegen het initiatief, maar Suriname is nog niet gereed voor een dergelijke conferentie, dus participeren wij niet. Dat hebben we ze laten weten. Reeds in 2015 en 2016 hebben we om meer tijd gevraagd. Wij hebben nog zeker een tot twee jaar nodig voordat we een dergelijke conferentie op zijn plaats vinden', aldus de bewindsman.

Vertegenwoordiger Cyrill Eersteling van AME Trade zei tijdens een persconferentie donderdag, dat Suriname nog onvoldoende werk gemaakt heeft van wetgeving die moet leiden tot het optimaal beheren van de natuurlijke hulpbronnen. 'Dezelfde onderwerpen die uit de eerste Surimep-conferentie voortvloeiden zijn nog steeds relevant in 2017.'

Dodson: 'Dat is precies de reden waarom het prematuur is.'


De Suriname Internationale Mijnbouw, Energie en Petroleum Conferentie & Tentoonstelling (Surimep), is een initiatief van toenmalig NH minister Jim Hok, met als constructie dat AME Trade zelf de conferentie organiseert en voor het geld zorgt, terwijl de overheid in feite faciliteert. AME Trade verdient aan de activiteit, maar aan de andere kant wordt Suriname op de kaart geplaatst zonder op te draaien voor de kosten.

Eersteling en vertegenwoordiger Sergio Silva vertelden donderdag, dat 116 deelnemers zich al hebben opgegeven en dat er nog meer worden verwacht.

Evenals Eersteling noemt Dodson tal van wetgevingsproducten die nog moeten worden geformuleerd. Het standpunt van de overheid heeft erin geresulteerd dat tal van bedrijven zich hebben teruggetrokken. Onder andere Staatsolie, IAmGold en Newmont prijken niet langer op de website van AME Trade als sponsoren. Dodson bestrijdt de theorie dat hij hierachter zou zitten.... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten