woensdag 11 oktober 2017

Na jaren nog steeds geen definitief akkoord tussen regering en Indiaas bedrijf Foods, Fats & Fertilizers

Groot palmolieproject in West-Suriname komt maar niet van de grond



De regering en het Indiaas bedrijf Foods, Fats & Fertilizers (FFF) hebben nog geen definitieve overeenkomst bereikt over plannen van FFF om in West-Suriname met de teelt en productie van palmolie te beginnen. Enige tijd geleden tekenden ze wel intentieverklaringen. Een geplande bespreking tussen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en FFF vorige maand is niet doorgegaan. De vertegenwoordigers van het bedrijf konden vanwege de zware moessonregens niet meer naar New Delhi vertrekken toen de bewindsman daar voor besprekingen was, zo bericht vandaag, woensdag 11oktober 2017, de Ware Tijd.

FFF wil in Suriname een palmolieaanplant van veertig duizend hectare. Ook komen er een verwerkingsfabriek en een energiecentrale. Volgens het investeringsplan, dat aan de regering was aangeboden, gaat het om ruim 250 miljoen Amerikaanse dollar. Het bedrijf wil echter ruim 40.000 hectare grond van de overheid, maar dit stuit in politieke kringen op groot verzet.

Er zijn naar verluidt sterke aanwijzingen, dat FFF het geld om te investeren niet heeft, maar met de grond internationaal wil gaan shoppen om aan de middelen te komen. Aanvankelijk was het de bedoeling om in Para een palmoliebedrijf op te zetten. Of dat nog tot de plannen behoort is onduidelijk.

Het palmolieproject in West-Suriname zou aan circa vierduizend mensen werk verschaffen. Desgevraagd zegt minister Hoefdraad, dat partijen elkaar nog moeten vinden over een aantal zaken. 'Het is heel lang blijven liggen, maar ik heb de instructie gehad om het weer op te pakken', aldus de bewindsman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten