woensdag 11 oktober 2017

Braziliaanse activiste Antonia Melo ontvangt Alexander Soros Foundation Award voor Milieu en Mensenrechten Activisme

'Deze award zal onze strijd versterken en in beeld brengen tegen de Belo Monte dam'

(Bron foto: Twitter)

'Ongeveer 40.000 mensen uit kleine, aan de rivier gelegen gemeenschappen, zijn al door het project gedwongen uit hun huizen verdreven'


Een Braziliaanse activiste heeft gisteren, dinsdag 10 oktober 2017, top internationale eer ontvangen voor haar lange strijd tegen een reusachtige waterkrachtcentrale dam in het Amazone-regenwoud die tienduizenden inheemsen uit hun woningen heeft verdreven. De Braziliaanse activiste Antonia Melo is de eerste Braziliaanse die de 'Alexander Soros Foundation Award' voor Milieu en Mensenrechten Activisme heeft ontvangen, in het leven geroepen om de impact van projecten zoals de Belo Monte dam in de Xingu-rivier bloot te leggen.

Het project, dat een van 's werelds grootste waterkrachtcentrale dammen is, zal een deel van het aan biodiversiteit rijke regenwoud dat door de inheemse Xingu wordt bewoond, overstromen. 'Deze award zal onze strijd versterken en in beeld brengen tegen deze dam', zei Melo tegen de Thomson Reuters Foundation.


Melo, 64, strijdt al meer dan twee decennia tegen de dam. Geboren in het noordoosten van Brazilië, verhuisde ze naar het Amazonegebied waar de dam wordt gebouwd toen ze vier jaar oud was. 'Ik beschouw mezelf als een Xingu,' zei ze.

Belo Monte is de grootste en en meest in het oog springende dam van de geschatte 100 waterkrachtprojecten die zijn gepland in de  het Braziliaanse Amazone. Ongeveer 40.000 mensen uit kleine, aan de rivier gelegen gemeenschappen zijn al door het project gedwongen uit hun huizen verdreven, tweemaal zo veel als geprojecteerd voordat de bouw in 2011 begon, zei Melo. 'Uitzettingen zijn een zeer gewelddadig proces, dat voor altijd in onze harten zal blijven.'

Een federale rechtbank heeft in september de exploitatievergunning voor de dam opnieuw geschorst, terwijl Norte Energia, het consortium dat het project uitvoert, niet voldoet aan de afspraken die zijn gemaakt toen zij de aanbesteding in de wacht had gesleept.

Een rechtbank in Brasilia heeft opdracht gegeven tot stopzetting van verdere bouwwerkzaamheden tot het consortium voldoet aan de verplichtingen om voldoende huisvesting te bieden voor degenen die uit hun huizen worden gedreven. Norte Energia heeft echter ontkend, dat het niet heeft voldaan aan het zorgen voor voldoende huisvesting en zei, dat het voldoet aan alle verbintenissen die zijn gemaakt bij het winnen van de offerte.

Alexander Soros, oprichter van de Alexander Soros Foundation, zei dat de award de aandacht werpt op het potentieel schadelijke effect van megaprojecten die meer 'milieu catastrofaal' kunnen zijn dan houtkap en mijnbouw. Milieu- en landrechtenproblemen zijn in Brazilië verslechterd door politieke onrust, corruptieschandalen en de ergste recessie van het land in decennia, aldus Soros.



(Suriname Mirror/Thomson Reuters Foundation/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten