vrijdag 29 september 2017

Waarnemend president Adhin in Jaarrede 2018: 'Het ergste is voorbij'

'Toekomst rooskleurig met recente goudvondsten en bevestiging enorme oliereserves in Suriname-Guyana bekken'


'Het ergste is voorbij', zei waarnemend president Ashwin Adhin vanochtend, vrijdag 29 september 2017 in de Jaarrede 2018 in De Nationale Assemblee 'We zijn door een diep dal gegaan met een inkrimping van 10% van de economie.' Adhin schetste de acties die de regering met 'redelijk succes' heeft uitgevoerd. Hij noemde het intomen van het begrotingstekort, de opbouw van de monetaire reserves, de goedkeuring van de wet op het Spaar- en Stabilisatiefonds en het bij wet uitbreiden van het grondgebied van Suriname in zee, waardoor meer economische mogelijkheden voor het land zijn ontstaan. 

Volgens Adhin ziet de toekomst er rooskleurig uit met de recente goudvondsten en de bevestiging van enorme oliereserves in het Suriname-Guyana bekken.


IAmGold heeft bij exploratie van zijn Saramacca concessie een goudreserve van zo’n 44.000 kilo ontdekt. Bij een prijs van 1.500 Amerikaanse dollar per troy ounce heeft die reserve een waarde van 2 tot 3 miljard Amerikaanse dollar. Suriname participeert voor 30% in dit project.
Adhin wees erop. dat IAmGold met de nieuwe vondsten tot 2030 kan produceren tegen lagere kosten, wat betekent dat het bedrijf meer winsten kan maken. 60% van de ontdekte reserves komt voor in zacht gesteente. De ontdekking is belangrijk voor de werkgelegenheid in ons land en valt gunstig uit voor het land.

Even opzienbarend zijn de bevestigde enorme oliereserves in het Suriname-Guyana bekken. Adhin zei, dat het een goede en grote stap van Suriname was om aandelen te kopen in internationale bedrijven die onze natuurlijke hulpbronnen exploiteren. 'We moeten doorgaan om meer te participeren in deze bedrijven.' De bewindsman wees erop dat Staatsolie vanaf zijn eerste olievondst volledig eigendom is van de Staat. 'Wij zullen dat niet uit handen geven.'

Ondanks dat Adhin duurzame welvaart en welzijn voor het volk voorspelt in de komende decennia, waarschuwt hij voor het risico van een crisis die blijft hangen. Steunen op niet-herwinbare bronnen, zal ons in een vicieuze cirkel blijven houden, zei hij. 'We moeten onze economie verder weerbaar maken door in te spelen op de geboden kansen. Zo zou het onderwijs daarop moeten inspelen en ook de universiteit met technologisch onderzoek en het afleveren van topkader.'

Adhin stel het opzetten van een Nationale delfstoffeninstituut in het vooruitzicht. In dit instituut zullen de Geologische Mijnbouwkundige Dienst, de Commissie Ordening Goudsector en het Bauxiet Instituut Suriname opgaan. Uiteindelijk moet het op te zetten Nationale Delfstoffeninstituut alle in Suriname voorkomende mineralen en delfstoffen centraal gaan beheren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten