vrijdag 29 september 2017

President Desi Bouterse: 'Op advies van het medische team leg ik tijdelijk mijn bevoegdheden neer'

Jaarrede wordt voorgelezen door vicepresident Adhin

 
President Desi Bouterse zegt in een brief aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (zie hierna) dat hij op advies van het medische team, dat hem na zijn ingreep begeleidt, tijdelijk zijn bevoegdheden neerlegt. Dit gebeurt met ingang van vandaag, vrijdag 29 september 2017. Er zijn geen mededelingen gedaan over hoe lang het staatshoofd zijn functies neerlegt, aldus Starnieuws. 



Het is voor het eerst in de recente historie voorgekomen, dat een staatshoofd niet zelf de Jaarrede houdt en de begrotingen indient. In augustus 2010 had president Bouterse wegens ziekte zijn bevoegdheden ook tijdelijk neergelegd.

Door het neerleggen van de bevoegdheden zal Bouterse niet kunnen voldoen aan de grondwettelijke verplichtingen op basis van de artikelen 81 en 156 lid 3. Artikel 81: Jaarlijks, uiterlijk op de eerste werkdag in oktober, geeft de president in een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid.

Artikel 156 lid 3: De begroting wordt jaarlijks in één of meer wetsvoorstellen in overeenstemming met de wet en het ontwikkelingsplan door de regering aan De Nationale Assemblee aangeboden uiterlijk op de eerste werkdag in oktober. Bij de indiening van ontwerp-begrotingen door de regering aan De Nationale Assemblee zal door de president in een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee een rede worden gehouden.

De Jaarrede zal gehouden worden door vicepresident Ashwin Adhin. Deze mogelijkheid wordt geboden in artikel 98 van de Grondwet.
Het ambt van de president wordt waargenomen door de vicepresident:
a. indien de president buiten staat is verklaard zijn bevoegdheden uit te oefenen;
b. indien de president de uitoefening van zijn bevoegdheden tijdelijk heeft neergelegd;
c. zolang de president ontbreekt of afwezig is;
d. indien in het geval voorzien in artikel 140 een vervolging tegen de president wordt ingesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten