vrijdag 29 september 2017

Belfort (ABOP): 'Grens wordt opengegooid voor Jan en alleman'

'Zorgen over project Legalisatie van Vreemdelingen’

'Ik vermoed dat de regering met het project legalisatie van vreemdelingen verkiezingsresultaten van 2020 wil beïnvloeden'



ABOP- parlementariër Edward Belfort maakt zich zorgen over het project ‘Legalisatie van vreemdelingen’ dat onlangs door het ministerie van Justitie en Politie is opgestart. De politicus vreest dat Suriname hiermee een haven zal worden voor internationaal gezochte criminelen. Het ministerie heeft sinds kort een aanvang gemaakt met het project. Hiermee krijgen personen die illegaal hier verblijven, drie maanden de kans om alsnog hun zaken in orde te maken. 


Illegalen uit Zuid-Amerika en het Caribisch gebied moeten 600 Amerikaanse dollar betalen, terwijl illegalen uit andere delen van de wereld 3.000 Amerikaanse dollar moeten betalen. 'Waar vinden mensen dat geld? Minister Welzijn gaat nu de slachtoffers van mensenhandelaren verder uitbuiten. Daarnaast gooit hij de grens open voor Jan en alleman. Criminelen zullen hier onderkomen vinden, want zij weten dat als je de Surinaamse nationaliteit hebt, je niet uitgeleverd kunt worden', stelt Belfort donderdag 28 september 2017 in het Dagblad Suriname.

Als land zou Suriname volgens hem moeten nagaan wie de mensen zijn en waarom ze hier zijn, alvorens ze een status in het land te geven. De voormalige minister van Justitie en Politie vreest dat Suriname straks ook een negatief etiket zal krijgen voor het faciliteren van mensenhandelaren, omdat deze handelaren nu gemakkelijker mensen naar hier kunnen halen. 'Onze grenzen zijn open, dus een ieder is in feite welkom.' 

Belfort benadruk,t dat dit project ook de toestroom van Haïtianen naar Suriname zal stimuleren. Hij verwijst hiermee naar een recent geval waarbij de politie van Nickerie 21 Haïtianen, die via Guyana de oversteek naar Suriname hadden gedaan, heeft aangehouden en wederom heeft uitgezet naar het buurland. De voormalige Justitieminister vermoedt, dat deze groep zich hier was komen registreren. De groep was met een toeristenvisum Guyana binnengekomen en heeft toen de oversteek naar Suriname gedaan. Een jaar geleden nog werd de toestroom van deze groep een groot probleem voor zowel Suriname als buurland Frans-Guyana. De groep gebruikte Suriname om door te reizen naar het buurland. Om maatregelen te treffen tegen de oncontroleerbare toestroom van Haïtianen in Suriname, had de regering besloten om per 26 augustus 2016 personen met een Haïtiaanse nationaliteit te verbieden om met een toeristenkaart het land binnen te komen. Mensen met een Haïtiaanse nationaliteit werden verplicht een visum aan te vragen.

De ABOP'er heeft sterk het vermoeden, dat de regering met het opstarten van het project legalisatie van vreemdelingen, de verkiezingsresultaten van 2020 wil beïnvloeden.

'Surinamers zijn al bekend met de tactieken van president Desi Bouterse. Als men 100.000 vreemdelingen binnen haalt, gaat mensen zeggen: ‘stem op mij’. Dan zijn de zetels rustig weer binnen', aldus Belfort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten