zaterdag 30 september 2017

Vicepresident Adhin wijst in Jaarrede 2018 op zwarte goud dat lonkt in Suriname-Guyana bekken

'De wereld volgt het geheel in ons land met argusogen, wachtende op de eerste olievondsten'


Suriname dient zich nu al klaar te maken voor de ontwikkeling die in een stroomversnelling zal komen, nadat voor de kust enorme economisch winbare oliereserve zullen zijn gevonden. De regering doet dat in ieder geval al, aldus de Ware Tijd vrijdag 29 september 2017. Het is slechts een kwestie van tijd voordat een grote aardolievondst wordt gedaan, beweerde waarnemend president Ashwin Adhin vandaag in de De Nationale Assemblee. 

Bij het uitspreken van de traditionele Jaarrede verwees hij naar de gigantische vondsten voor de kust van buurland Guyana en opmerkingen van de Amerikaanse Geologische Dienst (USGS). Volgens de USGS is het Suriname-Guyana bekken de op één na grootste ontontgonnen aardoliebron in de wereld. Het blijkt dat het gaat om 13.6 miljard vaten olie aan voorraden, diep in zee. Dit bekken staat hierdoor als nummer twee in de wereld, wat betreft de hoeveelheid nog onontgonnen olievoorraden. Bovendien wordt geschat dat er 32 triljoen kubieke meter aan gasvoorraden is.

Adhin: 'Het zwarte goud, de aardolie, ligt al in de belangstelling van de internationale zakenwereld en men volgt het geheel in ons land met argusogen, wachtende op de eerste olievondsten. Alles wijst erop dat het Suriname-Guyana bekken de volgende trekpleister zal zijn voor het exploiteren van offshore olie.'

De regering bereidt zich er dan ook op voor om bij de verwachtbare commerciële olievondst in Surinaamse wateren Staatsolie als volwaardige partner van internationale oliebedrijven te doen participeren en het Surinaamse belang hierbij hoog in haar vaandel te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten