zaterdag 30 september 2017

Veroordeelde naar VS gevluchte Colombiaanse oud-minister mag aan Colombia worden uitgeleverd

Voormalig minister van landbouw voor corruptie tot 17 jaar cel veroordeeld in Colombia 

(Bron foto: C.M. Guerrero/El Nuevo Herald)


Drie jaar na het ontlopen van corruptie aanklachten door te verhuizen naar Zuid-Florida, kan een voormalige Colombiaanse minister van Landbouw en eenmalig presidentskandidaat naar huis gaan. Een federale rechter heeft donderdag 28 september 2017 beslist, dat Andrés Felipe Arias mag worden uitgeleverd. Hij is in 2014 door een Colombiaanse rechtbank veroordeeld voor het sluizen van miljoenen naar rijke politieke aanhangers, afkomstig uit een subsidieprogramma bedoeld om arme boeren te helpen.

De beslissing van rechter John O'Sullivan volgde na een jaar lang durende juridische strijd waarin Arias's advocaten aanvoerden, dat de corruptie aanklachten politiek gemotiveerd waren. Zij voerden ook aan, dat een uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Staten en Colombia niet in werking is, een argument dat O'Sullivan in februari had verworpen.


'We zullen blijven vechten voor minister Arias - zijn Colombiaanse veroordeling kwam tot een stand door een gepolitiseerde en corrupte rechtbank. En zijn uitlevering wordt gevraagd terwijl er geen verdrag is', aldus David Oscar Markus en Lauren Doyle, twee van Arias' Miami advocaten, in een e-mail.


Arias' juridisch team is van plan een verzoek in te dienen om O'Sullivan's beslissing te betwisten. 'Colombia lacht ons uit, omdat zij Amerikaanse uitleveringsverzoeken voor terroristen, drugshandelaren en FARC-leden afwijzen. Dit is verkeerd', stellen de advocaten in de e-mail.  

Arias verliet Colombia voor Zuid-Florida in juni 2014, drie weken voordat hij van verduistering werd beschuldigd op grond van een Colombiaanse wet die het onbevoegde gebruik van overheidsfondsen om particuliere entiteiten te begunstigen bestraft. Arias werd later bij verstek tot 17 jaar gevangenis veroordeeld. Hij was in staat om naar de Verenigde Staten te vluchten, omdat de Amerikaanse ambassade in Bogotá zijn toeristenvisum had vernieuwd terwijl de rechtszaak diende - ondanks een presidentiële proclamatie van 2004, dat buitenlandse ambtenaren die verdacht worden van corruptie, het land niet binnen mogen komen. 

Eenmaal in Zuid-Florida heeft Arias om asiel gevraagd, met het argument, dat hij een slachtoffer was van politieke vervolging. Hij zei, dat zijn oppositie tegen de onderhandelingen van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos' met de guerrilla-organisatie Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC) hem tot een doelwit had gemaakt. 

Arias is vorig jaar gearresteerd in zijn huis in Weston en later op borg vrijgelaten.

Hij diende als minister van Landbouw van Colombia tussen 2005 en 2009. Hij zette zijn handtekening onder een subsidieprogramma van 700 miljoen dollar, om landbouwers te helpen de uitdagingen van de globalisering voor te bereiden en 'ongelijkheid in landelijke gebieden te verminderen'.
Het programma belandde echter in een schandaal, toen nieuwsberichten onthulden dat rijke families met politieke contacten miljoenen aan subsidies hadden ontvangen. Onder de bbegunstigden waren familieleden van parlementsleden, bedrijven die eigendom zijn van de rijkste man in Colombia, en een voormalige schoonheidskoningin.

De wet, die het programma onderstteunde, verbood rijke grondeigenaren niet om subsidies te krijgen, maar sommige elite-families hadden meerdere subsidies ontvangen voor dezelfde boerderij.

Tijdens de rechtszaak beweerden de aanklagers, dat 12.5 miljoen dollar aan subsidies was gegaan naar politieke supporters. Arias is een van een aantal voormalige Latijns-Amerikaanse ambtenaren, beschuldigd van corruptie en andere misdaden, die de laatste jaren naar Zuid-Florida zijn verhuisd. Vorige maand heeft een rechter de uitlevering van de voormalige Panamese president Ricardo Martinelli geadviseerd om zich te onderwerpen aan strafrechtelijke aanklachten.


(Suriname Mirror/Miami Herald)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten