zondag 5 juli 2020

Chileense Codelco schort uitbreiding kopermijn El Teniente op vanwege Covid-19

Zes doden bij mijn door Covid-19

Sinds de uitbraak half maart minstens 2.300 van Codelco's werknemers besmet met virus


Het Chileense staatsmijnbouwbedrijf Codelco zei zaterdag 4 juli 2020, dat het tijdelijk de bouw van zijn vlaggenschip El Teniente-kopermijn zou stopzetten, noodzakelijk om de snel verspreidende coronavirus pandemie te bestrijden.


Wereldtop koperproducent Codelco zei in een verklaring, dat de maatregel de totale personeelsreductie bij zijn Teniente-activiteiten op 4.500 mensen zou brengen.

De mijn zal blijven werken met een eerder aangekondigd ploegenschema van 14 dagen op en 14 dagen afom arbeiders te beschermen, aldus het bedrijf. 'Deze maatregel is afgelopen weekend geïmplementeerd', zei Codelco, en voegde eraan toe, dat de stopzetting was gericht op 'het verminderen van de dichtheid van zowel onze eigen als contractuele medewerkers, het terugschroeven van bewegingen en het verminderen van de kans op infectie'.


De beslissing komt, omdat de Federación de Trabajadores del Cobre (FTC), een overkoepelende groep voor de vakbonden van Codelco, heeft aangekondigd dat een contractarbeider bij El Teniente was overleden aan Covid-19, het zesde overlijden door de ziekte bij de bedrijfsactiviteiten.


Vakbonden zeggen, dat sinds de uitbraak van half maart minstens 2.300 van Codelco's werknemers besmet zijn met het virus. De uitbraak van het coronavirus trof Codelco te midden van een tienjarig initiatief van $ 40 miljard dollar om de verouderde mijnen te upgraden.

Het El Teniente-project verlengt de levensduur van de eeuwenoude mijn, gelegen in het Andesgebergte ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Vakbonden en sociale groepen hebben de druk op Codelco en andere mijnwerkers opgevoerd om de bescherming van werknemers te versterken, waaronder deze week een voorstel om de mijnen ten noorden van Teniente, in de regio Antofagasta, gedurende twee weken te sluiten.


Octavio Araneda, CEO van Codelco, zei donderdag in een interview met lokale media, dat een dergelijke stap 'catastrofaal' zou zijn voor het land. Hij verdedigde de virusreactie van het bedrijf als proactief.


(Suriname Mirror/Cooperativa/Reuters/biobiochile/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten