zondag 5 juli 2020

Colombia evacueert ex-FARC-strijders na aanvallen

(Bron foto: Caracol)
74 Oud-guerrillastrijders en 19  familieleden overgebracht naar Mutata


Tientallen ex-FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en hun familieleden zullen worden geëvacueerd uit een re-integratiezone na een reeks dodelijke aanvallen in het noordwesten van Colombia, kondigde de regering vrijdag 3 juli 2020 aan. 

Het hoofd van het bureau Estabilización y la Consolidación, Emilio Archila, kondigde aan dat 74 voormalige guerrillastrijders en 19 van hun familieleden voor hun eigen veiligheid worden overgebracht van Ituango in het departement Antioquia. De guerrilla's verlaten de Espacio de Reincorporación Territorial (ETCR) Santa Lucía - een van de 24 die zijn ingesteld in het kader van een vredesakkoord van 2016 - op 15 juli. De groep zal worden overgebracht naar Mutata, in dezelfde afdeling, 'na de moord op elf van de herintreders uit Ituango en twee van hun familieleden, waaronder een minderjarige, en constante bedreigingen', zei de FARC.


Reincorporation Zones zijn opgericht om voormalige strijders te re-integreren in het burgerleven na het einde van het langstlopende conflict in Colombia.

De burgemeester van Mutata, Maria Exilda Palacios, zei dat haar stad ook was getroffen door geweld, maar dat het nu 'een gebied was dat gelooft in verzoening' en de 'terugkeer van ex-strijders naar legaliteit'.


ARN, Agencia para la Reincorporación y Normalización, zei dat de ex-rebellen zullen worden hervestigd op twee gehuurde percelen, in totaal ongeveer 137 hectare, ongeveer 350 kilometer van Santa Lucia. 'De verhuizing zal worden uitgevoerd in overeenstemming met alle veiligheids- en gezondheidsprotocollen om mogelijke besmetting door Covid-19 te voorkomen', vertelde ARN-hoofd Andres Stapper op een gezamenlijke persconferentie met Achila.


Antioquia is een belangrijke doorgangsroute voor cocaïnehandel, bevochten door gewapende bendes en dissidente FARC-guerrillastrijders die het vredesakkoord hebben verworpen. Volgens de autoriteiten zijn deze groepen verantwoordelijk voor de aanvallen op ex-guerrillastrijders die hun wapens neerlegden.

FARC zegt dat 214 van zijn leden zijn vermoord sinds de ondertekening van de vredesovereenkomst met de regering van voormalig president Juan Manuel Santos, die de Nobelprijs voor de vrede ontving. Volgens de regering wonen momenteel 2.946 voormalige FARC-strijders in de 24 re-integratiezones door het hele land.

(Suriname Mirror/AFP/InfoBae/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten